Meerdere doden na schietpartij op school in Kazan in Rusland

Video: Ruptly

Verschillende personen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Dat melden Russische persbureaus. Een dader zou gearresteerd zijn. Een andere vermoedelijke dader werd doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats in Kazan, een stad op bijna 800 kilometer ten oosten van Moskou. Rond 9.30 uur plaatselijke tijd opende een jongeman het vuur op zijn schoolkameraden van school n°175 , die volgens het regionale ministerie van Onderwijs 1.049 leerlingen en 57 personeelsleden telt. Op de sociale netwerken zijn beelden van kinderen en adolescenten te zie die door ramen van het drie verdiepingen tellende gebouw springen, en beelden van mensen die bebloed op de grond liggen terwijl ze eerste hulp krijgen.

Er is een 19-jarige verdachte opgepakt die een wapenvergunning had, zo maakte Rustam Minnikhanov bekend, de leider van Tatarije, een moslimrepubliek van Rusland waarvan Kazan de hoofdstad is. “De aanvaller is opgepakt en zijn identiteit is bekend. Het gaat om een inwoner van de regio geboren in 2001”, deelde het Onderzoekscomité van Rusland mee, dat een onderzoek wegens “doodslag” opende, wat voorlopig een terroristisch motief lijkt uit te sluiten.

Eerder was er ook sprake van een tweede schutter, maar daar wordt momenteel niet meer over gesproken.

Over het aantal slachtoffers was veel discussie. Russische media en persagentschappen spraken over zeven, negen en zelfs elf dodelijke slachtoffers. Daaronder zou ook minstens één leerkracht zijn. De Russische president Vladimir Poetin gaf later op de dag aan dat er acht mensen bij de aanval omkwamen. Ook de autoriteiten gaven aan dat het om minstens acht dodelijke slachtoffers zou gaan. De meesten zijn kinderen.

Er liggen momenteel ook achttien scholieren in het ziekenhuis. Zes van hen verkeren in kritieke toestand, deelden de autoriteiten volgens het persbureau Interfax mee. Artsen onderzoeken naar verluidt ook kinderen met breuken en bloeduitstortingen. Ook drie volwassenen raakten gewond.

Poetin heeft dinsdag zijn medeleven betuigd aan de families van de slachtoffers van de schietpartij in een school in Kazan. Poetin gaf ook de opdracht om een nieuwe verordening uit te werken voor burgerlijk wapenbezit.

“De president betuigt zijn medeleven aan de familieleden van de kinderen die zijn omgekomen door de hand van de schutter en wenst de schoolkinderen die gewond zijn geraakt een spoedig herstel”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag.

Corrigeer

MEER NIEUWS