Steven Van Gucht: “Met huidige daling kunnen we eind mei onder 500 bezette bedden op intensieve duiken”

Video: rr

De coronacijfers evolueren gunstig. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Als we dit kunnen aanhouden, kunnen we eind mei uitkomen onder de 500 bezette bedden op intensieve zorg. Een belangrijk richtgetal voor versoepelingen.”

LEES OOK. Zelfs Vandenbroucke wil versoepelingen, maar er is één belangrijke drempel (+)

Er liggen nog 2.255 Covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie 711 op intensieve zorg. Het gaat om een daling van respectievelijk 18 en 14 procent op weekbasis. Het aantal nieuwe gevallen daalde in de periode van 1 tot 7 mei, weliswaar slechts met 4 procent op weekbasis, tot gemiddeld 2.936 per dag. Het aantal tests steeg op weekbasis met 8 procent, tot gemiddeld ruim 51.200 per dag. De positiviteitsratio, het aandeel dat positief test, zakte zo lichtjes tot 6,5 procent (-0,8 procent). “Dat blijft een positieve evolutie.”

Er worden vooral meer besmettingen vastgesteld bij kinderen (+13 procent) maar zij worden ook steeds meer getest. De cijfers dalen in de meeste provincies, met Namen als koploper (-17 procent). In Antwerpen (+3 procent) en Luik (+8 procent) is er een stijging of blijven de cijfers gelijk.

LEES OOK. Experts staan op de rem voor versoepelingen Overlegcomité: “Eén prik beschermt niet volledig” (+)

Forsere dalingen

Bij de andere indicatoren zijn forsere dalingen merkbaar. Het aantal overlijdens daalde in dezelfde periode met 9,2 procent tot gemiddeld 35,3 overlijdens per dag. In totaal zijn nu al 24.583 overlijdens toegeschreven aan COVID-19. “Na forse dalingen bij de rusthuisbewoners, zien we dat nu ook bij de 75-plussers”, aldus de viroloog. ”Bij de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar zien we wel nog een stijging, van 28 per week naar 38. Er treedt dus een verjonging op bij de besmettingen, de ziekenhuisopnames én de overlijdens.”

Het aantal ziekenhuisopnames nam de jongste zeven dagen af met 17 procent tot gemiddeld 159,9 per dag. Er lagen maandag nog 2.255 patiënten in het ziekenhuis (-18 procent op weekbasis) en 711 (-15 procent) op intensieve zorg. Er worden nog 438 patiënten beademd. “Dat toont dat de vaccinatiecampagne werkt”, zegt van Gucht. ”Het percentage opgenomen 80-plussers neemt opvallend af, terwijl dat bij 40- en 50-plussers net toeneemt. Die groep vertegenwoordigt nu 34 procent van alle opnames.”

“Met de huidige daling kunnen we eind mei nog uitkomen onder de 500 bezette bedden op intensieve, een belangrijk richtgetal voor eventuele versoepelingen”, zei Van Gucht nog.

In totaal 3,6 miljoen inwoners hebben inmiddels minstens één vaccindosis ontvangen. Dat is exact 31 procent van de volledige bevolking. Bijna 1,1 miljoen Belgen kregen ook al een tweede dosis, goed voor 9,5 procent van de volledige bevolking.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN