‘Kleine’ reuzin Little Amal komt naar Antwerpen en Borgerhout: “Iedereen welkom in de stad”

Antwerpen -

Antwerpen krijgt op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober hoog bezoek, letterlijk dan. Little Amal, een reuzin van 3,5 meter groot die een Syrisch vluchtelingenmeisje voorstelt, zal na een tocht van 8.000 kilometer vanuit Syrië op het Theaterplein in Antwerpen aankomen. De volgende dag loopt ze samen met de Reuskens van Borgerhout mee in de Reuzenstoet. “De makers waren gecharmeerd door het idee dat de Reuskens haar in hun familie opnemen”, zegt Wietse Vermeulen van vzw De Reuzen.

Little Amal staat symbool voor de miljoenen kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. De reuzenpop is geïnspireerd op een personage uit The Jungle, een voorstelling van het Franse theatergezelschap Good Chance over de honderden minderjarige vluchtelingen in het vluchtelingenkamp van Calais. Voor The Walk, een trip van meer dan 8.000 kilometer vanuit Syrië naar Europa, liet Good Chance een 3,5 meter grote reuzin maken. Litte Amal vertrekt in juli in de Turkse grensstad Gaziantep en zal na een bezoek aan een vijftigtal steden in Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, België en Groot-Brittannië op 3 november in Manchester eindigen. De makers van Little Amal willen met dit traject de aandacht vestigen op de precaire situatie van minderjarige vluchtelingen in Europa. In de steden langs de route van Little Amal zullen culturele organisaties allerlei activiteiten organiseren.

Dat Little Amal in Antwerpen neerstrijkt, is te danken aan het enthousiasme van kunstenhuis hetpaleis, stedelijk agentschap voor inburgering en integratie Atlas en vzw De Reuzen van Borgerhout. Zonder het van elkaar te weten, hadden ze zich elk als ‘gastgezin’ kandidaat gesteld voor Little Amal.

“Ons enthousiasme heeft de organisatoren blijkbaar overtuigd, want eerst lag Antwerpen niet op het traject van Little Amal”, zegt Ingrid Debatty van Atlas. “Nu werken we samen met de stad, hetpaleis, het district Borgerhout en vzw De Reuzen een programma uit rond het bezoek van de reuzin. Voor Atlas sluit Little Amal helemaal aan bij wat wij doen: vluchtelingen opvangen door hen onze taal en cultuur te leren kennen, maar ook de kans te geven een sociaal netwerk uit te bouwen. En dat laatste zal Little Amal op zaterdag in Borgerhout doen.”

Hindernissen

Begin oktober steekt Little Amal vanuit Duitsland de grens over richting Brussel, waar choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui zal meewerken aan het evenement. Op 7 oktober wordt de reuzin verwacht op het Theaterplein in Antwerpen. “Daar zal Little Amal moeilijkere momenten beleven, want vluchten is natuurlijk geen feest”, vervolgt Ingrid Debatty. “Die moeilijke momenten staan symbool voor de hindernissen die kinderen tijdens hun vlucht meemaken. Hetpaleis bekijkt nu met andere culturele partners hoe ze het die vrijdag zullen aanpakken.”

De volgende dag breidt Little Amal haar netwerk uit in Borgerhout. “Ze zal er Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba ontmoeten, de vier Reuskens van Borgerhout”, zegt Wietse Vermeulen van vzw De Reuzen. “De Reuskens zullen haar met veel liefde in hun armen sluiten en meenemen tijdens de Reuzenstoet door Borgerhout, de 309ste keer sinds hun eerste uittocht in 1712. De organisatoren vonden het idee dat de Reuskens Little Amal zouden opnemen in hun gezin fantastisch. Ze willen de kleine reuzin ook een slaapplaats aanbieden. Misschien op zolder in Borgerhub, misschien in de kerk op het Laar. Hoe we Little Amal zullen verwelkomen, maken we later nog bekend.”

walkwithamal.org

www.walkwithamal.org

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio