Mogelijke aankoop gebouwen Antwerpseweg zet deur open voor nieuwe Giblo-school

Mogelijke aankoop gebouwen Antwerpseweg zet deur open voor nieuwe Giblo-school

Het lokaal bestuur van Beerse overweegt de aankoop van de gebouwen op de Antwerpseweg waar nu Giblo 2 gevestigd is. Foto: Bart Van den Langenbergh

Beerse -

Het lokaal bestuur van Beerse overweegt om de gebouwen van Giblo 2, de afdeling van het gemeentelijk buitengewoon onderwijs, op de Antwerpseweg in Beerse aan te kopen van het bisdom. “Door de aankoop zouden we op die locatie een gezamenlijke Giblo-school kunnen bouwen”, zegt Bart Craane (CDE-Vlim.be).

Giblo, de gemeentelijke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Beerse, beschikt zowel over een locatie in de Schransdriesstraat, Giblo 1, als in gebouwen op de Antwerpseweg, Giblo 2. Het bisdom, de eigenaar van de gebouwen op de Antwerpseweg heeft bij het lokaal bestuur van Beerse gepolst om het perceel aan te kopen. De gemeente denkt na over een mogelijke aankoop en legde het dossier in een commissie al voor aan alle politieke partijen in Beerse. Een optie is de plaatsing van een nieuwbouw voor de hele Giblo op de Antwerpseweg in Beerse.

“In 2009 heeft Giblo een deel van de toenmalige gebouwen van de technische school VTST op de Antwerpseweg in Beerse gehuurd omdat de vestiging van Giblo in de Schransdriesstraat uit zijn voegen barstte. In 2010 is er een extra gebouw bij geplaatst met onder meer nieuw sanitair. De huurovereenkomst liep in 2018, op het einde van de vorige legislatuur, af”, zegt Bart Craane, burgemeester in Beerse. “Kefas, de patrimoniumvereniging van het bisdom Antwerpen stelde toen al de vraag aan de gemeente om de gebouwen aan te kopen, maar dat lag op dat moment wat moeilijk. De huurovereenkomst is daarom met een termijn van drie jaar verlengd. Omdat de huurovereenkomst afloopt op 31 augustus van dit jaar ligt de druk hoger om onze intenties duidelijk te maken. De eigenaar wil echt wel een antwoord en een oplossing.”

“Best gesloopt”

Intussen is Giblo 2 de enige gebruiker van de gebouwen, het voorste gedeelte van het pand staat leeg. De gemeente heeft de voorbije jaren 243.870 euro betaald aan huur. De nieuwbouw, die met subsidie van de gemeente is gezet, had een kostprijs van 841.900 euro. Daarom heeft de gemeente een voorkooprecht waarbij de huur in mindering wordt gebracht van het aankoopbedrag.

Mogelijke aankoop gebouwen Antwerpseweg zet deur open voor nieuwe Giblo-school
Bart Craane. Foto: Bart Van den Langenbergh

“De toestand van het huidige gebouw is niet zo rooskleurig. Op korte en middellange termijn moeten er instandhoudingswerken worden uitgevoerd. Op lange termijn hebben die gebouwen, met uitzondering van die nieuwbouw, geen toekomst meer en zouden ze best gesloopt worden”, denkt Bart Craane.

Het perceel op de hoek van de Antwerpseweg en de Bareelstraat is ongeveer twee hectare groot en het schoolgebouw neemt daarvan 3.500 vierkante meter in. Planologisch ligt het perceel in blauwe zone of gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen of voor openbaar nut. Er mogen dus geen woningen of commerciële gebouwen verschijnen.

Nieuwbouw

“De aankoop is een opportuniteit om een nieuwbouw te zetten voor Giblo 2 en zelfs voor Giblo 1. Giblo 1 zit bij in het gebouw van de gemeentelijke basisschool Schransdries. Die basisschool is enorm hard aan het groeien net als Giblo 1. Er is daar geen vierkante meter meer vrij”, aldus de burgemeester. De coalitie CDE-Vlim.be en Beerseplus wil de komende maanden een voorstel dat door alle politieke fracties in de gemeenteraad gedragen wordt, uitwerken. De eigenlijke beslissing over een aankoop is nog niet genomen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio