Pinksterinitiatief roept op om dankbaarheid uit te spreken

Pinksterinitiatief roept op om dankbaarheid uit te spreken

Het vraagteken maakt straks plaats voor kaartjes. Foto: Marc Peeters

Olen -

Na het kruisjeshek in de aanloop naar Pasen organiseert de Olense parochie Sint-Martinus op de vooravond van Pinksteren opnieuw een gemeenschapsvormend initiatief. Iedereen wordt opgeroepen om een kaarsje te komen aansteken in de kerk en vervolgens een dankwoord uit te spreken. “Want dat zijn we een beetje verleerd”, meent Cis Marinus.

De diaken van parochie Sint-Martinus verwijst naar het begin van de coronacrisis. “Tijdens de eerste coronagolf konden zorgverleners op heel veel solidariteit rekenen. Overal werden witte vlaggen uitgehangen en verschenen er posters met ‘dank u’ erop. Wij hebben toen 89 dagen na elkaar de klok geluid, terwijl er mensen op het dorpsplein enthousiast stonden te applaudisseren. Na de eerste golf volgde… een tweede… en een derde. De golf van solidariteit die ons land eerst overspoelde, nam stelselmatig in kracht af. Inmiddels zijn veel witte vlaggen verdwenen. Affiches zijn van het raam gehaald, de klok wordt niet meer geluid er wordt niet meer geapplaudisseerd”, zegt hij.

Maar in ziekenhuizen, woonzorgcentra, instellingen allerhande, in de thuisverpleging en de thuiszorg blijven mensen voluit paraat in de strijd om het coronavirus klein te krijgen. “Heel veel mensen verdienen in deze crisistijden een grote pluim en het lijkt soms dat de pluimen een beetje op zijn”, meent Marinus. Binnenkort is het Pinksteren, het feest van het enthousiasme, de geestdrift, het vuur. “Het ideale moment dus om nog eens een vurig dankjewel uit te sturen.”

Achteraan in de Sint-Martinuskerk werd een ruimte vrijgemaakt. Momenteel ligt daar een groot, kartonnen vraagteken op de grond. Het is de bedoeling dat daar binnenkort met tientallen rode kaarsen ‘dank u’ gevormd wordt alsook de contouren van een hart. “De mensen worden opgeroepen om een kaarsje te komen aansteken en hun naam te noteren op een blad. Als alle kaarsen branden, gaan we foto’s maken om zo een grote dankkaart te kunnen ontwerpen om die dan weer te bezorgen aan een reeks organisaties en instanties die dankbaarheid verdienen. De namen van de mensen die een kaars hebben aangestoken, komen mee op de kaart”, zegt Marinus. Er komt ook een kleine variant waarmee mensen iemand persoonlijk kunnen danken. Het aansteken van de kaartjes en het noteren van de namen kan op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei van 14 tot 17u in de Sint-Martinuskerk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio