Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen: “Plots gaat het wel heel snel”

Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen: “Plots gaat het wel heel snel”

Foto: REUTERS

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt de drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer “weinig ambitieus”. Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen VTM Nieuws na afloop van het Overlegcomité. Ook Margot Cloet van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro is bezorgd. “Plots gaat het wel heel snel.”

OVERZICHT. Dit is de kalender voor de versoepelingen vanaf 9 juni

Van Ranst vindt het Zomerplan waar het Overlegcomité dinsdag zijn zegen over heeft gegeven “heel ambitieus”. “Ik hou daar toch een beetje mijn hart voor vast”, klonk het. De drempelwaarde van 500 Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg die doorheen de zomer wordt gehanteerd om versoepelingen mogelijk te maken, vindt hij dan weer “weinig ambitieus”. Zeker omdat die waarde al als voorwaarde wordt gesteld voor het eerste pakket versoepelingen in juni en daarna onveranderd van kracht blijft. “Als er nog 500 mensen op de afdeling intensieve zorgen liggen, dan zijn grote evenementen geen goed idee”, klonk het.

Om groepsimmuniteit te bereiken, stelt de viroloog dat er door de opkomst van de nieuwe varianten beter gemikt zou worden op een vaccinatiegraad van 80 procent. “Die zal op de meeste plaatsen in ons land worden gehaald, al ligt dat voor Brussel wel wat moeilijker”, klinkt het. Volgens Van Ranst zullen er nog veel campagnes georganiseerd moeten worden om ook de Brusselaars aan te zetten in groten getale een spuitje te halen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei tijdens de persconferentie na het Overlegcomité dat we van een periode van collectieve verantwoordelijkheid gaan naar meer een individuele verantwoordelijkheid. “Daar geloof ik ook in”, aldus Van Ranst. “Iedereen heeft de kans een vaccin te krijgen. Het is wel belangrijk om nog na te denken over de vaccinatie van jongeren, zeker met de festivals in het vooruitzicht, maar het is op dit moment eenieders verantwoordelijkheid om opnieuw richting een normale samenleving te gaan.”

Margot Cloet: “Plots gaat het wel heel snel”

Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro vreest dat de overheid te snel gaat met de versoepelingen. “We zien een gunstige evolutie in de ziekenhuizen en we zien een heel snelle vaccinatiecampagne, maar plots gaat het wel heel snel”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. “Ik ben redelijk bezorgd.”

“We hebben nog niet de evaluatie gemaakt van de versoepelingen die net ingegaan zijn”, aldus Cloet. “Ik dacht dat men beslissingen zou nemen op basis van dalende cijfers, in plaats van data aan te kondigen. Ik pleit voor behoedzaamheid. Nu heb ik de indruk dat momenten zijn vastgelegd waarbij heel veel zaken worden aangekondigd. Het gaat mij niet over wat mag of niet mag, het gaat over wat goed is voor de volksgezondheid.”

De drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer, vindt Cloet “het absolute minimum”. Liever had ze de drempel op 300 gehad. “Er zijn 2.000 bedden en de normale activiteit rond deze tijd is 1.700. Bij 2.000 zit het vol. Er moet ook personeel beschikbaar zijn”, zegt ze. “We horen van veel ziekenhuizen dat het goed zou zijn moest er een pauze komen voor het personeel.”

Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen: “Plots gaat het wel heel snel”
Foto: BELGA

Dirk Devroey: “We nemen een hypotheek op de toekomst”

Het Overlegcomité heeft dinsdag een hele reeks vooruitzichten en versoepelingen aangekondigd, maar over de bestrijding van de Indiase variant is niets gezegd. Professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey maakt zich zorgen dat die variant wel eens roet in het eten zou kunnen gooien.

“Ik blijf op mijn honger zitten. Het is belangrijk dat we niet alleen vooruitziend zijn in de versoepelingen, maar ook in de mogelijk complicaties die er kunnen optreden. Ik heb niets gehoord over een reisverbod voor de landen waar die Indiase variant de kop begint op te steken”, zegt Devroey.

Het Zomerplan heeft zeker kans op slagen, acht de professor Huisartsengeneeskunde. Tenminste, als de beloofde vaccins geleverd blijven worden en als de cijfers op intensieve zorg gunstig blijven evolueren. Al blijft het “een fragiel evenwicht”, voor Devroey.

“We versoepelen voordat er ruimte is in de intensieve zorg en dus neemt men een hypotheek op de toekomst”, zegt hij. “We kunnen de hypotheek nog afbetalen, maar daar mag niets tussenkomen. Daar is de vrees van de Indiase variant die roet in het eten kan gooien.”

Tot slot benadrukt Devroey nogmaals dat de ziekenhuizen nog steeds op volle toeren draaien. Zelfs wanneer de ziekenhuisopnames afnemen, kunnen er nog problemen opduiken.

“Voor iedereen zijn er versoepelingen, behalve voor de ziekenhuizen. Die mogen blijven werken. Ik kan je verzekeren dat wij op dit moment geen verpleegkundigen meer vinden om te vaccineren of te testen. Terwijl we nu veel meer moeten testen met reizigers die vertrekken en terugkeren”, aldus Devroey.

Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen: “Plots gaat het wel heel snel”
Foto: BART DEWAELE

Geert Molenberghs: “Bijzonder groot pakket, voorzichtigheid blijft nodig”

Het Overlegcomité heeft dinsdag een bijzonder groot pakket aan maatregelen goedgekeurd, daarom is het extra belangrijk om voorzichtig te blijven. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) na afloop van de persconferentie dinsdagavond. Molenberghs noemt de huidige situatie “nog steeds moeilijk”. “Ik wil niet zeggen dat dit sowieso goed komt, maar ik wil ook niet zeggen dat het sowieso niet goed komt. Het blijft afwachten, en ik ben nog steeds een beetje bezorgd. Als we alle sectoren die de politici genoemd hebben, willen openen, zullen we voorzichtig moeten blijven.”

“Er zijn ook net andere versoepelingen in werking getreden (de tweede en derde graad van het secundair onderwijs mag sinds gisteren/maandag opnieuw volledig voltijds naar school en de horecaterrassen zijn zaterdag opengegaan, red.). We moeten daarvan ook nog nagaan wat de gevolgen zullen zijn”, vervolgt de biostatisticus. “Ik ben wel blij dat er vandaag drempels zijn ingebouwd, los van data, en dat er dus rekening wordt gehouden met de situatie op intensieve zorg.”

Erg veel hangt af van het verloop van de vaccinatiecampagne, zegt Molenberghs. “We leggen schitterende resultaten voor bij de 65-plussers, die trend hopen we door te zetten bij de jongere bevolking. Op 9 juni gaan we uiteraard al een eind verder staan in de campagne, maar dan zijn we er ook nog niet. Ook het belang van voldoende ventilatie, afstand blijven houden en degelijke testing kan niet onderschat worden.”

Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen: “Plots gaat het wel heel snel”
Foto: Guy Puttemans
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN