Slimme sensoren alarmeren personeel wzc Prinsenhof als bewoner hulp nodig heeft

Slimme sensoren alarmeren personeel wzc Prinsenhof als bewoner hulp nodig heeft

Schepen van Sociale Zaken Bert Vangenechten en Tim Beullens van Delta Care demonstreren hoe de slimme sensor werkt. Foto: Mia Uydens

Rijkevorsel -

In een aantal kamers van het woonzorgcentrum Prinsenhof in Rijkevorsel hangen slimme sensoren. Die geven aan het personeel door wanneer een bewoner hulp nodig heeft. Voor de werknemers verlaagt de werkdruk. Prinsenhof is een van de eerste woonzorgcentra in België die het systeem gebruikt.

De sensor bestaat uit een camera en uv-licht. Op die manier kunnen onregelmatigheden in een kamer snel gedetecteerd worden. “Het zorgpersoneel ontvangt een alarm en kan snel en gepast reageren”, zegt schepen van Sociale Zaken Bert Vangenechten (N-VA). “Het kan gaan om een bewoner die gevallen is, maar bijvoorbeeld ook om iemand die abnormaal lang in de badkamer blijft omdat er iets gebeurd is. Met de slimme sensoren willen we eventuele incidenten voorkomen.”

“Via het systeem kan ook gecommuniceerd worden”, voegt de schepen toe. “Een bewoner die iets roept wordt gedetecteerd. Andersom kan het personeel communiceren met de bewoner. Voor elke kamer is de sensor programmeerbaar op maat van de bewoner. Mensen met dementie durven ’s nachts wel eens ronddwalen.” Binnenkort komt er in Prinsenhof een proefopstelling met dwaaldetectie door gezichtsherkenning.

Slimme sensoren alarmeren personeel wzc Prinsenhof als bewoner hulp nodig heeft
Als er op een kamer iets ongewoons gebeurt, wordt het personeel verwittigd. “Het kan gaan om een bewoner die gevallen is, maar bijvoorbeeld ook om iemand die abnormaal lang in de badkamer blijft omdat er iets gebeurd is”, legt schepen Vangenechten uit. Foto: Mia Uydens

Nachtrust

Directeur Liesbeth Leyssen van wzc Prinsenhof is overtuigd van het nut van de sensoren. “Het personeel reageert tevreden op het systeem en kan meer gericht bezig zijn met de bewoners. De sensoren vervangen uiteraard geen verpleging, maar bieden zowel ’s avonds als ’s nachts voordelen. De nachtrondes om in elke kamer een kijkje te nemen, vallen weg. Bewoners worden daardoor niet meer gestoord tijdens hun nachtrust. Het personeel krijgt zo meer tijd voor zorg aan wie die het meest nodig heeft.”

“Het systeem heeft ons al op de hoogte gebracht van bewoners die ’s nachts uit bed komen, maar van wie we dat niet wisten. Op dit moment beschikken we over zestien sensoren. Die kunnen op elk van de 35 kamers aangesloten worden. Dat gebeurt steeds in overleg met de familie van de bewoner”, legt Leyssen uit.

Slimme sensoren alarmeren personeel wzc Prinsenhof als bewoner hulp nodig heeft
“Het personeel krijgt dankzij de sensoren meer tijd voor zorg aan wie die het meest nodig heeft”, zegt directeur Liesbeth Leyssen van wzc Prinsenhof. Foto: Mia Uydens

Oproepsysteem

Het sensorsysteem is geïnstalleerd door de firma Delta Care uit Heist-op-den-Berg. In Nederland zijn woonzorgcentra er al meer mee vertrouwd, in ons land is Prinsenhof een van de eersten. “Er is ook al interesse uit andere gemeenten”, zegt Tim Beullens van Delta Care. “We hebben getracht een systeem te ontwikkelen met respect voor de privacy. Het is geen camerabewaking zoals in gevangenissen. Je kan verschillende oproepsystemen samenbrengen op één platform.” Prinsenhof investeert in een merkonafhankelijke alarmserver om alle meldingssystemen te verbinden.

Slimme sensoren alarmeren personeel wzc Prinsenhof als bewoner hulp nodig heeft
Het wzc beschikt over zestien sensoren. Foto: Mia Uydens
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio