Versoepelingen komen te laat voor Gentse Feesten: “Het is Feesten all the way of het is niet”

Versoepelingen komen te laat voor Gentse Feesten: “Het is Feesten all the way of het is niet”

Versoepelingen of niet, van Gentse Feesten kan geen sprake zijn. “Daarover zijn we heel duidelijk geweest”, zegt de Gentse burgemeester. Foto: ISOPIX

Gent -

Eindelijk goed nieuws voor de zomerfestivals: als de vaccinatie goed loopt kan er weer wat deze zomer. Gent Jazz wil alvast doorgaan, maar van Gentse Feesten is ook nu geen sprake. “Gentse Feesten light, dat bestaat niet. Het is Gentse Feesten all the way of niet. Daar blijven we bij.”

Evenementen met 2.500 mensen in open lucht vanaf 1 juli, met 5.000 mensen vanaf 1 augustus en massafestivals vanaf midden augustus. Tenminste als de vaccinaties op tempo blijven en de ziekenhuizen niet overvol liggen.

Met die tijdlijn krijgt de Gentse zomer dan toch de zuurstof waar de sector en de stad zo naar snakt. Gent Jazz liet dinsdag meteen weten met artiesten en dagen te puzzelen om haar festival te laten plaatsvinden in juli.

In De Pinte kondigde de organisatie van Zeverrock aan haar festival een week te verlaten, voor een normale editie. Ook een massafestival zoals Pukkelpop rekent op een normale editie eind augustus.

Gentse Feesten light

Maar van Gentse Feesten zal geen sprake zijn. “Daarover zijn we heel duidelijk geweest: die komen er niet dit jaar. En daar blijven we bij”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Gentse Feesten light, dat bestaat niet. Het is Gentse Feesten all the way of niet.”

De Clercq spreekt tegen dat de Feesten te snel zijn afgelast. “Ook met het perspectief dat er nu is, zouden de Feesten te vroeg komen. Men spreekt in juli over evenementen met maximaal 2.500 buiten. De Gentse feesten lokken honderdduizenden bezoekers.”

LEES OOK. “We moeten dat durven zeggen”: waarom er opnieuw geen Gentse Feesten zijn deze zomer

Versoepelingen komen te laat voor Gentse Feesten: “Het is Feesten <I>all the way </I>of het is niet”
Foto: DVH

Uitstellen?

Het Gentse volksfestival uitstellen, is geen optie zegt De Clercq. “Dan kom je in het vaarwater van andere evenementen. Bovendien zullen, ook met versoepelingen, evenementen in een controleerbare omgeving moeten plaatsvinden, met in- en uitgangen en een beperkt aantal bezoekers.”

“Dat kan je nooit doen op een open stadsfestival met honderdduizenden bezoekers. Je zal ook een bewijs moeten voorleggen van vaccinatie, PCR-test of immuniteit. Dat staat haaks op wat de Gentse Feesten zijn. Gentse Feesten, dat is tien dagen lang het leven vieren, elkaar vastpakken, wringen door een mensenmassa. Dat zal in juli nog niet gaan.”

De Clercq wijst naar een knaldrangfonds met één miljoen euro subsidies om evenementen deze zomer te steunen. “Als de cijfers blijven zakken en de vaccinatiegraad hoog blijft, zal er veel mogelijk zijn. Het wordt een heel fijne Gentse zomer. We willen zoveel mogelijk faciliteren, binnen de mogelijkheden die er zijn.”

Versoepelingen komen te laat voor Gentse Feesten: “Het is Feesten <I>all the way </I>of het is niet”
Eens afgelast, altijd afgelast. Gentse Feesten zit er niet in, niet ‘light’ en niet uitgesteld. Foto: Kristof Vadino
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio