260 personen in ons land betrokken bij gedwongen huwelijken sinds 2016

260 personen in ons land betrokken bij gedwongen huwelijken sinds 2016

Themabeeld Foto: Shutterstock

Tussen begin 2016 en eind 2020 zijn 260 verdachten naar de rechtbank verwezen omdat ze betrokken zouden zijn bij een schijnhuwelijk. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Darya Safai (N-VA). Volgens haar zijn er in werkelijkheid veel meer gedwongen huwelijken dan uit de cijfers blijkt.

Het aantal beklaagden van gedwongen huwelijken schommelde de voorbije vijf jaar tussen 11 in 2016 en 97 in 2018. 87 beklaagden hebben de Belgische nationaliteit en 21 de Marokkaanse. Voor alle andere nationaliteiten zijn er telkens minder dan 10 beklaagden. Van 82 beklaagden is de nationaliteit onbekend.

“Zelfs al was er maar één geval van een gedwongen huwelijk, dan was dat er een te veel. Maar het is duidelijk dat er veel meer gevallen zijn dan de 260 vermelde gevallen waarvan nu sprake is”, zegt Darya Safai.

Gedwongen huwelijken zijn strafbaar in België sinds 2007. In 2013 werd een zwaardere bestraffing ingevoerd voor gedwongen huwelijken en schijnhuwelijken. Toen werd ook gedwongen wettelijke samenwoning en schijnwettelijke samenwoning strafbaar gesteld.

“Sinds 2010 maakt de strijd tegen gedwongen huwelijken deel uit van het Nationaal Actieplan tegen Gendergerelateerd Geweld”, zegt minister Van Quickenborne. “België heeft ervoor gekozen om specifieke aandacht te besteden aan preventie. Om deze redenen werd in 2015 een handleiding voor professionals gepubliceerd.”

Momenteel is een nieuw Nationaal Actieplan in opmaak onder coördinatie van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo). De N-VA zal blijven hameren op sensibilisering en een harde aanpak van de daders, besluit Safai.

Corrigeer

MEER NIEUWS