Meerdere topfiguren Hamas gedood in Gaza, islamistische beweging vuurt 15 raketten af op Israëlische kernreactor

Meerdere topfiguren van de veiligheidsdiensten van Hamas zijn gedood bij gerichte aanvallen in de Gazastrook. Ondertussen raakte ook bekend dat de islamistische beweging vijftien raketten heeft afgevuurd op een Israëlische kernreactor

Een van de gedode leiders is de chef van de militaire tak in Gaza-stad, Bassem Issa, zo bevestigde Hamas het nieuws woensdag zelf in een verklaring. Volgens het Israëlische leger en de inlichtingendienst Shin Bet stonden de gedode topfiguren dicht bij Mohammed Deif en maakten ze deel uit van de militaire staf van Hamas.

Deif is een legendarische militaire leider van Hamas. Israël heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd hem te doden. In augustus 2014 kwamen bij een Israëlische luchtaanval in Gaza de vrouw en twee van de kinderen van de Hamasleider om het leven. Hamas kondigde onmiddellijk daarna aan dat Deif het overleefd had. De laatste tijd was Deif voor het eerst sinds lange tijd publiekelijk actief geworden, waarbij hij Israël bedreigde in het kader van het conflict rond Jeruzalem.

Volgens Israëlische bronnen vonden de operaties tegen de Hamasleiders gelijktijdig plaats in Chan Junis en Gaza. Er werden geen verdere details gegeven.

15 raketten afgevuurd richting Israëlische kernreactor

De militaire arm van de islamistische beweging Hamas heeft woensdag naar eigen zeggen vijftien raketten afgevuurd in de richting van de Israëlische woestijnstad Dimona. Daar staat een bekende Israëlische kernreactor, maar die wordt beschouwd als zeer goed beschermd.

Palestijnse militanten in de Gazastrook vuren sinds maandagavond kort na 18 uur raketten af op Israël. Het Israëlische leger heeft gereageerd met aanvallen op doelwitten in de Gazastrook, voornamelijk door de luchtmacht. Woensdagmiddag begonnen nieuwe massale raketaanvallen op Israëlische steden, waaronder Beersheva, Ashkelon en Ashdod.

Israëlische soldaat omgekomen

Bij een raketaanval die door Hamas vanuit de Gazastrook werd gelanceerd, is woensdag een 21-jarige Israëlische soldaat om het leven gekomen. Dat meldt het Israëlische leger. Twee andere soldaten raakten gewond, van wie één ernstig.

“Sergeant Omer Tabib is woensdagochtend omgekomen toen een antitankraket van Hamas op zijn jeep belandde tijdens een operatie bedoeld om de (Israëlische) dorpen in de buurt van de Gazastrook te beschermen”, aldus het Israëlische leger in een communiqué.

Eerder had de gewapende vleugel van Hamas al aangekondigd dat het een raket had afgevuurd op een jeep van het Israëlische leger. Volgens het leger werden sinds maandagavond al meer dan 1.000 raketten gelanceerd richting Israël.

Corrigeer

MEER NIEUWS