De Bloemfabriek in Geel-Ten Aard stelt opening één dag uit na verslag brandweer

De Bloemfabriek in Geel-Ten Aard stelt opening één dag uit na verslag brandweer

De Bloemfabriek zou normaal woensdagmiddag opengaan, maar de initiatiefnemers besloten om de opening met een dag uit te stellen na een onverwacht brandweerverslag. Foto: Hans Otten

Geel -

De initiatiefnemers achter De Bloemfabriek besloten woensdag om de opening van het buitenterras, dat voor die middag was gepland, met een dag uit te stellen. De brandweer formuleerde ’s ochtends nog een reeks opmerkingen.

LEES OOK: De Bloemfabriek geeft hippe invulling aan oude bloemmolens

De Bloemfabriek is gevestigd in de oude bloemmolens naast het kanaal in Geel-Ten Aard. Woensdagmiddag zou de eerste fase met een groot buitenterras en een duurzame pop-up winkel openen. Maar nog geen halfuur voor het grote moment besloten de initiatiefnemers, de Geelse ondernemers van Bamaza en de Turnhoutenaars van Kollektiv Productions, om het grote openingsweekend uit te stellen. Dat gebeurde nadat ze ’s ochtends onverwacht op een overleg waren gevraagd met het stadsbestuur en de politie. Aanvankelijk was het onduidelijk wanneer die opening wel zou kunnen.

“Tijdens dat overleg kregen we te horen dat de brandweer heel wat opmerkingen had over de huidige situatie en dat de opening op volledige capaciteit zoals wij die hadden gepland, niet kon doorgaan”, zei Bastiaan Quets van De Bloemfabriek in een eerste reactie.

“Op dat overleg was de brandweer niettemin afwezig, zodat we niet eens konden horen wat we moesten doen om wel in orde te zijn en te kunnen openen. Zo zouden we onze keuken en onze toiletten in onze serre niet mogen gebruiken, maar zouden we mobiele toiletten buiten moeten plaatsen. Sorry, maar dat past niet in het concept van De Bloemfabriek.”

Tweede uitgang

Ook een dispuut over het ontbreken van een tweede uitgang zorgt voor wrevel bij de jonge uitbaters. Volgens burgemeester Vera Celis (N-VA) waren de opmerkingen van de brandweer niet van die aard dat een opening lang hoeft uit te blijven.

“Er zijn opmerkingen over de toiletten, het ontbreken van noodverlichting en over de elektriciteit. Dat zijn zaken die snel opgelost kunnen worden, zodat een opening een kwestie van dagen of zelfs uren is. Andere opmerkingen zijn fundamenteler, zoals over de stabiliteit van de gebouwen. Maar daar hebben ze nog wel even tijd voor om dat aan te pakken”, weet Celis.

Na een overleg met de brandweer woensdagnamiddag en enkele kleine aanpassingen kon daarom beslist worden om het lange openingsweekend met één dag vertraging op Hemelvaartsdag om 12u aan te vangen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio