Geld voor herstelling van de vesten

Geld voor herstelling van de vesten

De vesten behoren tot de charme van de abdij. Foto: Marc Peeters

Westerlo / Tongerlo -

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de herstelling van vesten rond de abdij van Tongerlo (Westerlo). De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 58.121,34 euro toe.

“Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, laat minister Diependaele weten. Naast de herstelling van de vesten worden er ook groenwerken uitgevoerd.

In 2017 is voor heel de abdijsite een beheersplan goedgekeurd. Dat beheersplan is een draaiboek voor de komende 24 jaar waarin beschreven staat hoe de gebouwen en de omgeving beheerd zullen worden zodat de erfgoedwaarden bewaard blijven.

Vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt is vooral het oude bomenbestand in dit landschap interessant. Dit vertegenwoordigt niet alleen een belangrijke dendrologische waarde, maar biedt tevens goede habitatmogelijkheden voor de vogels. De toegangsdreef naar de Norbertijnenabdij in Tongerlo is de allerlaatste 17e-eeuwse Hollandse-lindedreef van de Lage Landen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio