UITSLAG ETAPPE 5 GIRO. Caleb Ewan heeft zijn eerste zege binnen, Tim Merlier schiet in sprint uit zijn klikpedaal

Caleb Ewan veegde in Cattolica de nul weg voor Lotto-Soudal in deze Giro. De Australiër wil dit jaar in de drie grote ronden een etappe winnen: opdracht één is dus volbracht. Na een chaotische sprint en een levensgevaarlijke finale die niet in de World Tour thuishoort en ook enkele slachtoffers eiste. Na vijf dagen hebben zo al drie Belgische ploegen een ritzege op zak, het enige minpunt was dat een uit zijn klikpedaal schietende Tim Merlier zijn ‘maglia ciclamino’ verloor aan de eeuwige tweede, Giacomo Nizzolo.

Alessandro De Marchi start donderdag voor de tweede dag op rij met het roze. Het hangt van het koersgedrag van de favorieten en de vorm van de bijna 35-jarige Italiaan van Israel Start-Up Nation af of hij na de eerste bergrit ook vrijdagmiddag in Notaresco nog de ‘maglia rosa’ draagt in deze 104de Giro d’Italia. Diens dichtste belager is nu... onze Louis Vervaeke, op 42 seconden van de Italiaan. Remco Evenepoel gaat van acht naar zeven en heeft donderdag weer een belangrijke etappe voor zich.

Hoe kwam de zege tot stand?

Op zijn Ewans pakte hij zijn tiende ritzege in een grote ronde en al zijn vierde in zijn carrière in de Giro. The Pocket Rocket wrong zich door een gaatje in een sprint die de Colombiaan Juan José Molano opnieuw ontregelde omdat hij niet direct zijn sprinter Fernando Gaviria terug vond. Tim Merlier zat dan weer in de sandwich tussen Sagan en Ewan en schoot tot overmaat van ramp uit zijn klikpedaal. Het was al een wonder dat de Oost-Vlaming van Alpecin-Fenix in Cattolica recht kon blijven in een sprint waarin Dylan Groenewegen maar achtste finishte. Hoe saai de etappe ook was, zo chaotisch en gevaarlijk werden de laatste vijftien kilometer.

Het was net zo’n eentonige rit als zondag naar Novara. Die verliep volgens het geijkte stramien om tot een massaspurt te komen: een paar voorop laten rijden en die dan tijdig opslokken. Op een biljartvlakke weg, rechtdoor op de super statale 9. Dit was duidelijk een overgangsrit met een finale die met al die rotondes en vrij scherpe bochten de laatste drie kilometer niet meteen het veiligheidsprotocol respecteerde. De laatste bocht, eentje van honderd graden naar links, lag op iets minder dan een kilometer van de streep, maar pas vanaf 200 meter voor de finish zag je de lijn echt liggen in dit kuststadje.

LEES OOK. Caleb Ewan zorgt voor feest bij Lotto-Soudal: “Het was een gevaarlijke finale, maar mijn team deed fantastisch werk”

Wie reed zich nog in de kijker?

Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec) en Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Fainzanè) die van het peloton al in de start mochten vertrekken. Een gemiddelde van 37,2 km per uur was voldoende om het eerste uur al een voorsprong van een kleine vijf minuten uit te bouwen, maar eenmaal de kaap van de vijf minuten gerond, werd er harder getrapt in het peloton. De twee haalden nog net de tussenspurt, waarin Merlier achter Gaviria en Viviani derde eindigde in de sprint van het peloton en zo een puntje voor de ‘maglia ciclamino’ een puntje meer meepakte dan Sagan.

Op een kleine zeventig kilometer van de finish kregen we opnieuw een koppeltje van de twee dezelfde ‘wildcardploegen’: Simon Pellaud en Davide Gabburo. Alexis Gougeard reed op 24 km van de finish naar de twee vluchters toe in een harakiri-poging om de massaspurt te ontlopen, maar Cattolica was nu eenmaal de kroniek van de aangekondigde massaspurt.

Wat deden de favorieten?

We verloren in een nerveuze finale Mikel Landa die een zware val maakte. De Bask zat in het zog van de jarige Joe Dombrowski toen hij op een man knalde die met een veiligheidsvlag een verkeerseiland aanduidde. De Amerikaanse nummer twee in de stand en leider van het bergklassement stond redelijk snel recht. De Baskische kopman van Bahrain Victorious bleef evenwel liggen. De tol was voor de klassementsrenners heel hoog want op dik vijftien kilometer van de finish viel ook Pavel Sivakov heel hard. Door een golfbeweging in het peloton knalde de Rus tegen een boom en reed met een bebloede rechterschouder verder. Zonder aanstalten te maken om terug te keren in het peloton. Dat is slechts nieuws voor kopman Egan Bernal.

Wie niet viel, probeerde zoveel mogelijk te herstellen voor de donderdagetappe. Naar San Giacomo moet er heel wat geklommen worden, al is de laatste klim buiten Ascoli Piceno eerder een loper in vergelijking met de col van tweede categorie van dinsdag naar Sestola toe. Het peloton gedroeg zich de laatste honderd kilometer wel nerveus omdat er af en toe stevige rugwind stond en in de finale opnieuw wat regen viel. Kobe Goossens knalde met Filippo Fiorelli onderuit op 9 km van de finish in een bocht van negentig graden, waardoor Ewan één man minder had, maar voor de Australiër was dat niet echt een probleem. Eenmaal Jasper De Buyst op anderhalve kilometer van de finish van de kop ging, deed de topspurter zelf zijn ding.

Verder nog iets leuks dat u moet weten?

Het peloton was het eerste anderhalf uur wel danig ontspannen dat Lorenzo Fortunato, een Giro-debutant van 25 jaar voor Eolo-Kometa, de ruimte kreeg om in Bologna zijn supportersclub te groeten. Israel Start-Up Nation van leider De Marchi regelde het tempo van de groep in afwachting van de massaspurt in de discothekenstad aan de Adriatische kust, waar André Vlayen in 1957 zijn enige Giro-rit won en Rik Van Linden in 1978 ook een van zijn negen Giro-ritten pakte.

De zesde etappe van Grotte di Frasassi naar Ascoli Piceno is 160 kilometer lang, gaat halfweg ruim 1.500 meter boven zeeniveau, en finisht op een klim van 15,5 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent.

Uitslag:

1.Caleb Ewan (Aus/Lotto Soudal) in 4u07:01

2. Giacomo Nizzolo (Ita)

3. Elia Viviani (Ita)

4. Peter Sagan (Slk)

5. Fernando Gaviria Rendon (Col)

6. Matteo Moschetti (Ita)

7. Andrea Pasqualon (Ita)

8. Dylan Groenewegen (Ned)

9. Manuel Belletti (Ita)

10. Davide Cimolai (Ita)

...

12. Tim Merlier (Bel)

Stand:

1. Alessandro De Marchi (Ita/Israel Start-up Nation) in 17u57:45

2. Louis Vervaeke (Bel) op 0:42

3. Nelson Oliveira (Por) 0:48

4. Attila Valter (Hon) 1:00

5. Nicolas Edet (Fra) 1:15

6. Aleksandr Vlasov (Rus) 1:24

7. Remco Evenepoel (Bel) 1:28

8. Alberto Bettiol (Ita) 1:37

9. Hugh Carthy (GBr) 1:38

10. Egan Bernal Gomez (Col) 1:39

Corrigeer

MEER NIEUWS