Caleb Ewan zorgt voor feest bij Lotto-Soudal: “Het was een gevaarlijke finale, maar mijn team deed fantastisch werk”

Caleb Ewan zorgt voor feest bij Lotto-Soudal: “Het was een gevaarlijke finale, maar mijn team deed fantastisch werk”

Foto: AFP

“Dit doet deugd”, opende Caleb Ewan, die in Cattolica zijn eerste ritzege in deze Giro pakte. “De eerste zege in een Grote Ronde is altijd de moeilijkste. Van de voorbije jaren leerde ik dat het soms een tijdje kan duren.”

LEES OOK. UITSLAG ETAPPE 5 GIRO. Caleb Ewan heeft zijn eerste zege binnen, Tim Merlier schiet in sprint uit zijn klikpedaal

“Er zijn hier toch best wat goede sprinters hoor. Elke spurt wordt moeilijk”, aldus Ewan, die toegaf dat de finale redelijk technisch was. “De laatste kilometer niet meer, want er was daarin maar één bocht. Maar de laatste twintig kilometer? Pfuh… heel veel rotondes, bochten door de steden,... Daar deed mijn team fantastisch werk door me voorin te houden. Waardoor ik veel energie kon opsparen voor de ultieme versnelling.”

“Het was een gevaarlijke finale, maar omdat ik voor de bochten goed werd gebracht, was het voor mij oké. Ik kan me voorstellen dat het achterin het peloton ongemeen nerveus zal aan toe zijn gegaan. We wisten dat dit zo zou lopen. Vandaar de tactische beslissing om de koers in handen te nemen.”

“Uiteindelijk was het voor mij heel gemakkelijk. Eigenlijk hou ik van technische finales. En dit was een typische Giro-aankomst. Mij maakt het niet zoveel uit, op voorwaarde dat mijn ploeg me voorin kan houden zoals vandaag het geval was. Dan was het aan mij om een goed wiel te vinden om te volgen. Tim Merlier was in de eerste sprint de snelste, dus koos ik zijn zog. Ik raakte dan wat ingesloten met een renner die langs de nadar kwam, maar uiteindelijk kwam ik er nog uit en ik deed dat ik een goede sprint deed.”

“Hoe meer ik onder druk sta, hoe beter ik presteer”

Voor de in Monaco levende Australiër van Lotto-Soudal was het pas zijn tweede zege van dit seizoen, al werd hij ook al tweede in Milaan-Sanremo. “Mijn jaar begon niet zo goed. Ik voelde wel dat er druk was. Maar blijkbaar zit ik zo ineen: hoe meer ik onder druk sta, hoe beter ik presteer. Misschien moet ik in de toekomst onder zo’n druk een grote ronde beginnen. Het is een van mijn kwaliteiten: ik ga er dan niet onderdoor.”

“Al is dit wel een opluchting hoor, begrijp me niet verkeerd”, besloot de 26-jarige Ewan die helemaal niet weet wanneer hij uit de Giro stapt. “Dat beslis ik met mijn trainer. Het hoofddoel van het seizoen is natuurlijk de Tour, dus is het onmogelijk om naar Milaan door te gaan. Dat moet ik al doen tot Parijs. Het zal dan de grote kunst zijn om opnieuw tijdig klaar te zijn voor de Vuelta, want mijn missie is duidelijk: in hetzelfde seizoen in alle grote ronden minstens één rit winnen. De Giro kan ik al afvinken, al ben ik nog niet klaar met mijn verhaal hier.”

Deze ritzege is de tiende voor Ewan in een grote ronde. Op zijn 26e heeft hij naast vier dagsuccessen in de Giro er ook vijf in de Tour en één in de Vuelta op zijn palmares. Daarnaast sprintte Ewan in het verleden onder meer ook naar winst in de Scheldeprijs en de Hamburg Cyclassic.

Corrigeer

MEER NIEUWS