CD&V-voorzitter Joachim Coens wil van Vlaanderen ‘Blue Zone’ maken: “We moeten koplopers worden in gezond leven”

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil van Vlaanderen ‘Blue Zone’ maken: “We moeten koplopers worden in gezond leven”

Foto: BART DEWAELE

Vlaanderen moet een ‘Blue Zone’ worden, een gebied waar de mensen gemiddeld langer leven door een gezonde levensstijl. Dat zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens naar aanleiding van Rerum Novarum. “We moeten van Vlaanderen een Blue Zone maken: een duurzame omgeving en een manier van leven waardoor iedereen in goede gezondheid oud kan worden. We moeten koplopers worden in gezond leven”, aldus Coens.

Als het gaat om een gezonde levensstijl, knipperen er al langer een aantal lichten. Niet alle cijfers over beweging, gezond eten, stress en mentale gezondheid zijn rooskleurig. Integendeel, in 2017 kregen bijna 1,2 miljoen Belgen antidepressiva voorgeschreven. “Daarmee behoren we in Europa tot de koplopers voor wat betreft het gebruik van geneesmiddelen. De medische overconsumptie is een groot probleem in ons land. Mensen moeten de kans krijgen om te leven, niet gewoon te overleven”, zegt Coens.

Vlaanderen moet volgens Coens de ambitie hebben om een ‘Blue Zone’ of Blauwe Zone aan de Noordzee te worden, een gebied waar mensen door een gezonde levensstijl een gemiddeld hogere levensverwachting hebben. Wereldwijd zijn er momenteel vijf Blauwe Zones, waaronder het Italiaanse eiland Sardinië en het Griekse eiland Ikaria. “Hoe doen ze dit? Door meer beweging, zingeving, gezond en evenwichtig eten, dagelijkse pauzes uit stress, aandacht voor geliefden en leven in een bruisende sociale omgeving”, aldus Coens.

Duurzame omgevingsfactoren

Onderzoek na onderzoek toont aan dat mensen met een lager inkomen minder gezond leven en ook een lagere levensverwachting hebben. Ook daar moet volgens Coens iets aan gebeuren. “Het kan niet langer zo zijn dat mensen met een lager inkomen minder lang leven, omdat een gezonde levensstijl en voeding voor hen gewoonweg niet betaalbaar is.” Daarom moet niet alleen de gezondheidszorg betaalbaar blijven voor iedereen, maar moet ook de drempel voor een gezonde levensstijl omlaag.

En de CD&V-voorzitter ziet ook een band tussen de Blue Zones en de klimaatuitdagingen. “Een zuivere bodem en een schone lucht spelen een belangrijke rol in de gezondheid van alle mensen, net zoals een wandeling of een fietstocht in het groen. Of gezond en vers eten van lokale producenten. Het zijn allemaal duurzame omgevingsfactoren die bijdragen aan een betere gezondheid en dat voor iedereen”, besluit Coens.

Corrigeer

MEER NIEUWS