Versoepelingen vallen voor Reggae Geel te vroeg: “We willen geen broeihaard zijn”

Versoepelingen vallen voor Reggae Geel te vroeg: “We willen geen broeihaard zijn”

Reggae Geel in 2019, de volgende editie zal in 2022 zijn. De versoepelingen die de regering vooropstelt vallen na de geplande datum van Reggae Geel. Foto: Tommy Maes

Geel -

De organisatie achter Reggae Geel heeft besloten dat er deze zomer toch geen nieuwe editie komt. De aangekondigde versoepelingen gaan pas een week na het geplande festivalweekend in Geel-Bel in.

Reggae Geel sleutelde begin dit jaar nog aan een reeks scenario’s voor een nieuwe editie op 6 en 7 augustus. Maar nu de regering grotere festivals vanaf midden augustus mogelijk maakt op voorwaarde dat de coronatoestand voldoende gunstig evolueert, valt het grootste reggaefestval van Europa in feite net een week te vroeg.

“Dat wil zeggen dat er tijdens ons festival nog een beperking zou gelden tot vijfduizend bezoekers. Wij lokken doorgaans veertig- tot vijftigduizend liefhebbers. Bovendien zouden we ons ook nog moeten houden aan andere maatregelen zoals het dragen van mondmaskers en voldoende afstand tussen de bezoekers. Dat maakt het als organisatie heel moeilijk om een festival op poten te zetten”, zegt organisator Kris Eelen.

Europese versie

Uitwijken naar een week later, wanneer ineens veel meer mogelijk is, zou het gebeuren in Bel in het vaarwater van andere festivals brengen. Bovendien is het lastig een hoogmis van reggae, dancehall en dub te organiseren als geen van de gerenommeerde artiesten in deze genres uit het Caraïbische gebied durven of kunnen afzakken vanwege corona.

Versoepelingen vallen voor Reggae Geel te vroeg: “We willen geen broeihaard zijn”
Voldoende afstand bewaren op een festivalweide is niet evident. Foto: Koen Bauters

“We richtten ons al een beetje op een Europese versie, maar zo kan je moeilijk een volwaardig reggaefestival organiseren. Daarom hebben we besloten om het meteen uit te stellen naar volgend jaar”, zegt Eelen.

Te snel

Maar de organisatie stelt zich tegelijk ook de vraag of de versoepelingen van de regering niet te snel gaan. “We betwijfelen eigenlijk dat festivals überhaupt dan al veilig georganiseerd kunnen worden. We onderschatten het maatschappelijk belang van het festival niet, maar willen ondanks het vaccinatiepaspoort en sneltesten absoluut geen broeihaard zijn voor het virus dat dan wellicht nog niet volledig verdwenen is. We zien om die reden nu ook al heel wat medewerkers afhaken.”

Eerder aangekochte tickets blijven ook in 2022 geldig.

www.reggaegeel.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio