75.000 Gentenaars kregen al een vaccin: wie is nu aan de beurt?

75.000 Gentenaars kregen al een vaccin: wie is nu aan de beurt?

Foto: fvv

Gent -

De komende twee weken zijn er meer dan 25.000 vaccins beschikbaar in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. Daarmee kunnen voor het eerst ook Gentenaars jonger dan 65 jaar uitgenodigd worden. De besmettingscijfers gaan ondertussen de goede kant uit, en ook de ziekenhuizen merken een daling in het aantal coronapatiënten.

Hoe zit het met de vaccinatiecampagne in Gent?

Vrijdag werd de kaap van 75.000 gevaccineerde Gentenaars overschreden in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. 34,9 procent van alle volwassenen in de stad kreeg al minimum één dosis toegediend. Meer dan één op de drie Gentenaars is dus al één keer geprikt.

Toch ligt er nog veel werk op de plank. Nog maar 28.000 Gentenaars zijn al volledig gevaccineerd, dat is één op de zes of 13 procent van de volwassen Gentenaars.

Zijn er genoeg vaccins in Gent?

De komende twee weken kunnen er in Gent 27.291 prikken uitgedeeld worden. Het gaat over de vier verschillende types van vaccins, zowel AstraZeneca, Pfizer, Moderna als Johnson & Johnson.

Alle 65-plussers in Gent hebben al een uitnodiging gekregen. De voorbije weken zijn ook al een heel deel van de risicopatiënten en -beroepen aan de beurt gekomen. De week die volgt zijn vooral jongere mensen met een gezondheidsrisico ingepland voor een vaccin. De laatste risicopatiënten in Gent zouden tegen eind volgende week een uitnodiging in de bus moeten gekregen hebben.

Wie zijn de volgende nu aan de beurt voor hun vaccin?

Ondertussen verschuift de vaccinatiecampagne naar de ‘brede’ bevolking in Gent. De komende dagen worden de eerste uitnodigingen gestuurd naar Gentenaars tussen de 62 en 64 jaar oud.

Tegen eind volgende week zouden alle Gentenaars van 62 jaar of oude een uitnodiging moeten hebben gekregen. Afhankelijk van het type vaccin, kunnen zij een afspraak vastleggen voor de komende weken. Sinds twee weken gebeuren er in Gent ook thuisvaccinaties.

“We volgen de strategie van de overheid, en de vaccinaties verlopen goed”, zegt schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “Toch is het aantal besmettingen zeker nog niet te verwaarlozen.”

Hoe zit het met de besmettingen in Gent?

Het aantal positief geteste Gentenaars gaat in dalende lijn, maar de positiviteitsratio schommelt nog altijd rond de 6 à 7 procent. Vooral Gentenaars in de leeftijdsgroepen tussen 10 en 49 jaar testen nog steeds regelmatig positief op het virus.

In de Gentse ziekenhuizen daalt het aantal coronapatiënten wel voorzichtig. “Het aantal patiënten daalt, maar de druk blijft nog altijd groot, zeker op intensieve zorgen”, klinkt het bij het UZ Gent. In de andere ziekenhuizen zijn dezelfde signalen te horen. Wie opgenomen wordt, heeft ernstige symptomen.

75.000 Gentenaars kregen al een vaccin: wie is nu aan de beurt?
Foto: Stad Gent
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN