Remco Evenepoel klaar voor historisch weekend in de Apennijnen: “Zondag heeft de Giro een nieuwe leider”

Remco Evenepoel klaar voor historisch weekend in de Apennijnen: “Zondag heeft de Giro een nieuwe leider”

De Italianen lopen warm voor die Belg die hun ronde kan winnen. Foto: LAPRESSE

History in the making. De Giro trekt vanaf vandaag opnieuw de Apennijnen in. En dan weet u op wie de spotlights gericht zullen zijn. Amper elf seconden scheiden Remco Evenepoel van de geschiedenis. Krijgt België straks waar het al dagen op hoopt: Remco Evenepoel in de roze trui? “Wij krijgen zeker een gevecht om het klassement”, aldus de hoofdrolspeler.

LEES OOK (+).Vandaag veertig kilometer dalen in volle finale, durft Remco Evenepoel zich volop in de diepte te gooien? “Onbewust kan de angst het overnemen”

Roze Remco. De alliteraties liggen klaar. Zat er donderdag nog een dekselse Hongaar in de weg, dit weekend kan het eindelijk zover zijn. Nooit was België dichter bij een eerste roze trui sinds Rik Verbrugghe in 2001. Nooit had België na een week een topfavoriet aan de leiding van het algemeen klassement. Zelfs in Italië is het historisch belang doorgedrongen. ‘Strijd tussen titanen losgebarsten’, wees de Gazetta dello Sport gisteren veelbetekenend naar de clash van donderdag. Op de foto: Bernal versus Evenepoel. Pas drie pagina’s verder volgde een verhaal met de huidige roze trui. Mocht u er nog aan twijfelen: ook in Italië wordt die arme Hongaar Attila Valter hooguit als een overgangsfiguur aangezien. Een aardige renner, maar met zijn elf seconden voorsprong op Evenepoel amper goed genoeg om de stoel van de groten warm te houden.

En om die stoel gaat het dit weekend, in wat het volgende gevecht tussen de titanen moeten worden. Het decor oogt alvast veelbelovend. Zaterdag gaat het dwars door de Apennijnen naar Guardia Sanframondi. Nergens bijzonder steil, maar wel geen meter vlak. Daar al krijgt Evenepoel een eerste kans om over Valter naar de leiding te springen. Al zal het volgens hem dan nog niet gebeuren. “Dat lijkt mij opnieuw iets voor vluchters te worden”, aldus Evenepoel. Maar zelfs al krijgt hij gelijk, volgt er zondag onmiddellijk een tweede kans. Dan trekt het peloton over vier steile cols naar Campo Felice, een aankomst bergop op 1.655 meter. Geen vluchter die dat overleeft. Zelfs Evenepoel geeft het toe: “Daar krijgen we zeker een tweede gevecht om het klassement.”

Eén grote troef

En wie houdt Evenepoel dan nog uit het roze? Valter? Aanklampen op één berg is één ding, aanklampen over vier bergen is net wat anders. Geen ziel hier in Italië die daarin gelooft. Ook Evenepoel niet. “De kans is groot dat we zondag een nieuwe roze trui hebben”, klonk het gisteren. Een andere favoriet? Buiten Bernal gaf donderdag niemand zo’n frisse indruk als Evenepoel zelf. En dus is het wachten op een nieuwe clash tussen Bernal en Evenepoel. Waarbij die laatste één grote troef heeft. De voorsprong op Egan Bernal mag dan slechts vijf seconden bedragen, de Belg heeft maar één ding te doen. Het volstaat dat hij aanklampt bij Bernal en zorgt dat de Colombiaan aan de finish niet te veel bonificatieseconden meegrist. Dan is het roze binnen. Geen evidentie – Bernal en Ineos maken al dagen indruk in Italië en zullen Evenepoel ook de volgende dagen onder druk zetten. Maar onmogelijk is het evenmin. Van de collectieve sterkte van Ineos lijkt Evenepoel alvast geen schrik te hebben. “Ik denk dat Ineos intussen ook wel gezien heeft dat we een heel sterke ploeg hebben”, wees hij gisteren nog fijntjes naar Masnada en Almeida die donderdag tot diep in de finale meegingen. “Het zal een mooie battle worden.” Een battle met één grote, historische inzet: roze voor Remco.

LEES OOK (+). “Je ziet het aan zijn gezicht, zijn benen, zijn lijf. Remco Evenepoel staat drooggetraind”

Corrigeer

MEER NIEUWS