Minder verkeersongevallen, meer intrafamiliaal geweld en informaticacriminaliteit

Minder verkeersongevallen, meer intrafamiliaal geweld en informaticacriminaliteit

Heel wat bestuurders duwden het gaspedaal te diep in en liepen tegen een bekeuring Foto: IF

Lochristi / Wachtebeke / Moerbeke-Waas / Zelzate -

Het coronajaar 2020 heeft voor een grondige verschuiving van de politionele interventies gezorgd in de politiezone Puyenbroeck.

Het coronavirus zorgde er voor dat de politiezone Puyenbroeck haar dienstverlening moest aanpassen in functie van de nieuwe noden. Zo blijkt uit het jaarverslag dat op de politieraad werd voorgesteld. Er werden binnen het korps coronaploegen gevormd om tegemoet te komen aan de bijkomende meldingen en interventies die gelinkt waren aan COVID-19. “Naast de voorziene coronacontroles voerden we als grenspolitiezone ook nog eens statische en mobiele grenscontroles uit”, verduidelijkt korpschef Koen Van Poucke.

“Als we terugblikken zien we dat de pandemie voor een verschuiving heeft gezorgd van het soort interventies waarmee we belast werden. Er was een gevoelige daling van het aantal verkeersongevallen met ruim 20 procent. In alle gemeenten van de politiezone is het aantal inbraken in gebouwen en voertuigen gedaald ten opzichte van 2019, waarbij dan nog opvalt dat de meeste feiten zich voordeden in januari en februari, de maanden waar er van corona geen sprake was”, stelt Van Poucke vast.

Opvallende stijgingen werden genoteerd bij het aantal burengeschillen, het intrafamiliaal geweld, onbuigzaamheid van jongeren en informaticacriminaliteit, waarmee ook Lochristi de nationale trend volgt. Ook het aantal snelheidsovertredingen springt in het oog. In 2019 werden 17.599 bestuurders betrapt op te snel rijden, vorig jaar waren dat er 27.179.

Nieuws uit de buurt