Zondag aankomst op onverharde skipiste, Remco Evenepoel is geen fan: “De Giro heeft dit niet nodig”

Zondag aankomst op onverharde skipiste, Remco Evenepoel is geen fan: “De Giro heeft dit niet nodig”

Foto: LAPRESSE

Roze of geen roze? In Campo Felice kent Remco Evenepoel zondagmiddag het antwoord. Maar daarvoor moet hij ditmaal niet alleen een rijtje bergen overwinnen. Op het eind van deze rit heeft de organisatie nog een extraatje in petto: 1,6 kilometer grindweg op een onverharde skipiste. Fijne uitsmijter of overbodige stunt? Evenepoel kiest het laatste.

LEES OOK. GIRO 2021. Etappe 9 (Castel di Sangro - Campo Felice). De eerste officiële bergrit

Elke dag kent de Giro-organisatie de rit enkele sterren toe. Eén ster voor een vlakke etappe, vijf sterren voor de koninginnenrit. Zondag zijn we aan de eerste viersterrenrit toe. Begrijp: vergeleken met wat we zondag krijgen, was zelfs de donderdagrit een opwarmer.

Het ritprofiel is er dan ook naar. Over een afstand van 158 kilometer gaat het door de Abruzzen naar het hart van de Apennijnen. We sommen op. Eerst de Passo Godoi: 13,9 kilometer met een maximale stijgingsgraad tot 11%. Vervolgens de Farco Caruso: 12,7 kilometer met maxima tot 10%. Daarna de Ovindoli: 12,4 kilometer met pieken tot 10 procent. Eenmaal die klim voorbij blijven de renners op een plateau. Hier won Pozzovivo in 2012 de rit in Rocca di Cambio.

Maar dan komt het, het uitsmijtertje van de editie 2021. Na Rocca di Gambio worden er deze keer nog 6,6 kilometer bijgedaan. Gemiddeld stijgingspercentage: 5,8 procent, met pieken tot 12%.

Maar vooral: met een finale ruim anderhalve kilometer op een steile en onverharde grindweg naast een skipiste. Het leidt geen twijfel dat op deze slotklim de strijd om de roze trui zal losbranden. Sensationeel, maar niet zonder risico. Pech op deze strook kan een favoriet zijn hele Giro hypothekeren. Vooral omdat er, anders dan komende donderdag in de mini-versie van de Strade Bianche, geen mecaniciens met een reservefiets aan de kant van de weg mogen postvatten. Bij pech moét de reservefiets van het dak van de volgauto komen.

Remco Evenepoel heeft er alvast zijn bedenkingen bij. “Dat is misschien wel leuk”, zei hij zaterdagochtend. “Maar het is een beetje sensatie voor niets. Het is al een hele dag op en af, superzwaar. En dan krijg je op het einde nog die gravelstrook. Stel dat je daar plat rijdt, dan heb je wat voor. Moet dat in een bergrit? Ik denk het niet. Het kan veel slecht doen aan je Giro.”

Toch dit: Egan Bernal heeft dit jaar al bewezen uitstekend te kunnen klimmen op het grind. In de Strade Bianche eindigde hij derde nadat hij op de steile beklimmingen op het grind netjes in het wiel van Van der Poel was gebleven.

Corrigeer

MEER NIEUWS