Brigitte stelt defibrillator voor iedereen beschikbaar

Brigitte stelt defibrillator voor iedereen beschikbaar

De AED hangt bij Brigitte en Herman naast de voordeur. Foto: Mia Uydens

Hoogstraten / Meer -

In Hoogstraten hangt in elke deelgemeente minstens één automatische externe defibrillator (AED) op een openbare plaats. Brigitte Broers heeft haar toestel sinds kort aan de voorgevel van haar woning in de Gestelsestraat in Meer bevestigd.

Brigitte Broers doet sportverzorging en massage. Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij het Rode Kruis. “Enkele jaren geleden heb ik een AED aangekocht voor mijn praktijk”, vertelt ze. “Ik merk dat heel wat bedrijven en sportclubs ook over een toestel beschikken, maar dat ze het niet buiten willen hangen. Omdat elke AED op een openbare plaats een verschil kan maken tussen leven en dood, is die van ons nu toegankelijk voor het publiek. Het stadsbestuur financiert de buitenkast. Er komt nog een aanduiding aan de straatkant. We wonen tegenover een woonwijk en de wandelknooppuntenroute komt door de straat. Ook groepen wielertoeristen rijden hier regelmatig voorbij. Een defibrillator op deze plaats kan dus zeker nuttig zijn. Wanneer corona voorbij zal zijn, overweeg ik om voor de buurtbewoners een opleiding te geven hoe je een AED moet gebruiken bij een reanimatie. Ook al maakt het toestel zelf duidelijk wat de instructies zijn en kan je eigenlijk weinig verkeerd doen.”

Vrijwilligers

De AED-toestellen zijn ook noodzakelijk voor EVapp. Hoogstraten heeft als eerste Vlaamse gemeente sinds 2017 een oproepsysteem met vrijwilligers die via een app of sms verwittigd worden om de eerste hulp te bieden bij een hartfalen. Er zijn ongeveer 250 mensen in Hoogstraten aangesloten bij EVapp. “De defibrillator aan de voorgevel staat nog niet vermeld bij EVapp, maar dat komt in orde”, legt Brigitte uit. “We geven met het Rode Kruis van Hoogstraten zes avonden per jaar een opleiding voor de vrijwilligers van EVapp. Hoe meer mensen zich aansluiten bij EVapp hoe beter.” Brigitte en haar echtgenoot Herman Vriends zijn allebei vrijwilliger bij EVapp. “Tot nu toe hebben we allebei nog geen oproep gekregen”, vertelt Herman. “Ik werk bij Van der Velden Beton in Minderhout, daar hangt de AED ook aan de voorgevel zodat iedereen hem kan gebruiken. Het is belangrijk dat bij een hartfalen zo snel mogelijk gereanimeerd wordt, maar vaak nemen omstaanders een afwachtende houding aan.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio