UITSLAG ETAPPE 9 GIRO. Egan Bernal showt in eerste bergrit dat hij dé topfavoriet is, Remco Evenepoel blijft tweede, nu op 15 seconden

UITSLAG ETAPPE 9 GIRO. Egan Bernal showt in eerste bergrit dat hij dé topfavoriet is, Remco Evenepoel blijft tweede, nu op 15 seconden

Foto: REUTERS

Egan Bernal zette op de grindweg bovenop Campo Felice de puntjes op de i. De Colombiaan stoof de laatste halve kilometer zo hard weg dat niemand een antwoord in huis had. Waarmee hij een dubbelslag boekte. Goed voor zijn allereerste zege in een grote ronde en zijn allereerste ‘maglia rosa’.

Wij, Belgen, zullen dat misschien een spijtige zaak vinden dat Evenepoel geen antwoord had op de ultieme aanval van Bernal de laatste 500 meter, maar puur koerstactisch is het niet eens slecht dat de Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 vanaf maandag de controle over de Giro overneemt. Remco Evenepoel blijft toch maar mooi tweede, op amper 15 seconden van de Colombiaan.

De wereldvedette van Patrick Lefevere is dus maandag opnieuw te ‘spotten’ in de witte trui als beste jongere die nu Egan Arley Bernal toebehoort, nadat Attila Valter door de mand zakte. Met Tim Merlier hebben we wel opnieuw een landgenoot in de maglia ciclamino, al was de tweedaagse door de Apennijnen best zwaar, maar de spurter van Alpecin-Fenix overleefde deze bergketen en heeft vandaag een nieuwe kans op de dagzege.

Hoe kwam de zege tot stand?

Voor de vijfde keer in negen dagen tijd leek de dagwinnaar uit de vlucht van de dag, maar toen Aleksandr Vlasov op 500 meter van de streep de debatten opende, liepen de Rus en alle andere favorieten op een dodelijke counter van Egan Arley Bernal die tot verbazing van de twee laatste vluchters Bouchard en Bouwman hen voorbij stoof. Het was pas zijn allereerste overwinning in een grote ronde. Toen hij onderweg naar Tignes het geel pakte in de Tour van 2019 werd de etappe afgebroken door een modderstroom. Vandaar zijn blijheid in de Apennijnen.

Het was de etappe der waanzin waarin de ploeg van leider Attila Valter de eerste koershelft weinig onder controle had. Pas toen op 86 km van de finish een ongevaarlijke groep van zeventien renners zich afscheidde, was het wapenstilstand in een veldslag die al onmiddellijk na de start begon.

Het eerste slagveld was de Passo Godi (met de top op 1556 meter), waar in laatste instantie Daniel Felipe Martinez, Damiano Caruso en Fausto Masnada mee schoven en BikeExchange van Simon Yates en UAE Team Emirates van Formolo hemel en aarde verzetten om het gevaar van deze klassementsrenners van de tweede rij in te dijken.

In die groep van zeventien zaten interessante namen zoals George Bennett. De Nieuw-Zeelandse kampioen kreeg wat manoeuvreerruimte omdat hij vanmiddag bij de start in Castel di Sangro als 31ste in de stand al op 8’55 van Attila Valter stond. Meer dan een kleine 3’29” voorgift kreeg de omvangrijke groep niet. Tot Ineos-Grenadiers op 32,2 km het commando van Groupama-FDJ overnam. Als wou Egan Arley Bernal dan al duidelijk maken dat hij iets in zijn schild voerde. Toen de kopgroep werd ingelicht, versnelden o.a. Bennett en werden de leiders gehalveerd en kregen we opnieuw wat regen.

Wie reed zich nog in de kijker?

In de eerste plaats Geoffrey Bouchard die de nieuwe bergkoning is en bewees dat hij niet zomaar per toeval twee jaar geleden de bolletjestrui won in de Fransman. Tot de laatste vijfhonderd meter had de Fransman van AG2R-Citroën nog uitzicht op de dagzege, maar dat was zonder de topfavorieten gerekend. De Franse ploeg verloor onderweg ook de beloftevolle jonge klimmer Clément Champoussin.

Gino Mäder is dus zijn blauwe leiderstrui kwijt. De Zwitser kwam wel als eerste door op de Passo Godi, maar daarna ging zijn dichtste rivaal Geoffrey Bouchard in de aanval, terwijl hij voorin gedwongen weg moest om Pello Bilbao te helpen. De Fransman van AG2R-Citroën kwam in de groep van zeventien als eerste door op de Forca Caruso en ging in de strijd voor de bergtrui voorbij Mäder.

Dan was er nog de arme Matej Mohoric, een meester-afdaler, die dit keer kansloos was toen zijn achterwiel slipte bij niet eens een gevaarlijk manoeuvre en pal op zijn hoofd terecht kwam. Exit de Sloveen, met zijn hoofd ondersteund door een brace werd hij op een draagberrie in de ambulance geschoven en bij een eerste vluchtige diagnose o.a. een hersenschudding opliep. Na Landa een tweede renner van Bahrain-Victorious op een trieste manier weg. Zonde.

Wat deden de favorieten?

Egan Arley Bernal demonstreerde dat hij niet alleen goed is, maar ook een verleden heeft als mountainbiker. Iets dat Remco Evenepoel niet heeft. Net als in San Giacomo finishte de kopman van Deceuninck – Quick-Step opnieuw als vierde, net buiten de bonificatieseconden.

We leren van de finish van Sestola dinsdag en nu op Campo Felice dat Bernal een pak explosiever is dan Evenepoel, maar de laatste week zal dat veel minder verschil maken. Met de slottijdrit voor ogen moet de Tourwinnaar van 2019 voldoende afstand nemen.

Maar zoals Bernal vóór de etappe aangaf is er meer dan alleen maar Evenepoel. Vlasov is de derde hond die nog altijd maar 21 seconden achter staat in een Giro die na één week nog negen renners binnen de minuut telt. Laat ons eerlijk wezen: heel Deceuninck - Quick-Step en iedere wielerminnende Belg zou vooraf getekend hebben dat Evenepoel na 9 dagen amper 15 seconden achter staat.

Attila Valter daarentegen plooide onder het helse tempo dat Ineos-Grenadiers en bloc oplegde op 5 km van de streep op Campo Felice. De Hongaar viel terug naar de vijfde plaats op 43” van Bernal. Hij heeft vooral last met positionering. En op 13,9 km begon de nervositeit opnieuw in het peloton. Remco Evenepoel himself nam dan met Deceuninck – Quick-Step op een dalende, brede weg de leiding in de groep der favorieten. Al op 8,3 km van de finish was het duidelijk dat het roze rijk van een schokschouderende Attila Valter over was. De Hongaar kreeg de genadeslag toen Bernal waanzinnig hard versnelde en op 500 meter van de finish de vluchters Bouchard en Bouwman voorbijvloog.

Dan is er nog Vincenzo Nibali die binnen zijn eigen ploeg het statuut van kopman kwijt is aan Giulio Ciccone die vierde staat in de stand op 36”, terwijl de zaterdag gevallen Haai van Messina al tegen 2’12” aankijkt.

Verder nog iets leuks dat u moet weten?

Tim Merlier overleefde redelijk gemakkelijk het zware weekend in de Appennijnen. Maandagmiddag begint de spurter uit Wortegem-Petegem met een voorsprong van 7 punten op Giacomo Nizzolo aan zijn zesde dag in de ‘Maglia Ciclamino’. De Italiaan liep gisteren nog een kleine minuut later binnen dan de dagwinnaar van vorige week zondag in Novara.

Dan was er diens ploegmaat Louis Vervaeke die er op de slotklim lang bleef aanhangen. De Oost-Vlaming van Alpecin-Fenix viel wel uit de top-tien. Hij staat nu veertiende op 1’33” van Egan Arley Bernal. Hij is nuchter genoeg om te beseffen dat zijn roze droom voorbij is.

Quinten Hermans verzette het eerste koersuur hemel en aarde om mee te zitten in de vlucht van de dag, maar die miste hij uiteindelijk. Het duurde 28 km in de bergen vooraleer met Dario Cataldo, Geoffrey Bouchard en Matteo Fabbro een drietal wat ruimte kreeg op de flanken van de Passo Godi.

Minder leuk is dat Lotto-Soudal in twee dagen tijd drie renners verloor: Tomasz Marczynski kwam in Castel di Sangro niet meer aan de start omdat hij met post Covid-symptomen kampt als slapeloosheid en duizeligheid. Lotto-Soudal verloor de voorbije twee dagen achtereenvolgens de ‘maglia ciclamino’ Caleb Ewan, zondagmorgen de Pool en na nog geen twee uur koers ook Jasper De Buyst. Waardoor de ploeg al drie van de acht renners kwijt is.

Wie wel tijdig de finish haalde, ziet nu de rustdag in Perugia van dindag echt dichterbij komen want er rest alleen nog een eventuele vierde massaspurt maandagmiddag in Foligno.

Uitslag:

1. Egan Bernal (Col/Ineos Grenadiers) 4u08:23

2. Giulio Ciccone (Ita) op 0:07

3. Aleksandr Vlasov (Rus)

4. Remco Evenepoel (Bel) 0:10

5. Dan Martin (Ier)

6. Damiano Caruso (Ita) 0:12

7. Romain Bardet (Fra)

8. Marc Soler (Spa)

9. Daniel Felipe Martinez (Col)

10. Joao Almeida (Por)

...

25. Attila Valter (Hon) 0:49

Stand:

1. Egan Bernal (Col/Ineos Grenadiers) in 35u19:22

2. Remco Evenepoel (Bel) op 0:15

3. Aleksandr Vlasov (Rus) 0:21

4. Giulio Ciccone (Ita) 0:36

5. Attila Valter (Hon) 0:43

6. Hugh Carthy (GBr) 0:44

7. Damiano Caruso (Ita) 0:45

8. Daniel Martin (Ier) 0:51

9. Simon Yates (GBr) 0:55

10. Davide Formolo (Ita) 1:01

Corrigeer

MEER NIEUWS