Duizend mensen op de Korenmarkt voor Palestijnse zaak: “Niet toegelaten, maar wordt gedoogd”

Betoging op de Korenmarkt in Gent (3). Video: Het Nieuwsblad

Gent -

Op de Korenmarkt in Gent hebben zondagmiddag een duizendtal manifestanten ruim twee uur lang geprotesteerd, gedanst en gezongen om hun steun te betuigen aan het Palestijnse volk. De politie was zichtbaar en in burger aanwezig, maar liet betijen. De manifestatie was niet toegestaan, maar werd gedoogd door burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Palestina is van ons! Free! Free, Palestine! Met slogans, vlaggen en pancartes kwamen zondag honderden mensen samen op de Korenmarkt in Gent. Ze scandeerden meer dan anderhalf uur lang slogans om de situatie in Palestina aan te kaarten.

De politie had het aanvankelijk over zevenhonderd aanwezigen. Dat liep op tot ongeveer duizend. De manifestatie werd meer dan twee uur lang getolereerd door de politie, zonder ingrijpen. Rond 18.15 uur vonden de manifestanten zelf dat het welletjes was geweest en verlieten de meeste mensen druppelsgewijs het plein.

Vlag in brand

Het ging om een bonte groep manifestanten. Er waren vlaggen te zien van onder meer Turkije, Pakistan, Marokko, de Tsjetsjeense republiek en verschillende Arabische groeperingen. Iemand droeg een portret van de Turkse president Recep Erdogan mee en er werd een grote Palestijnse vlag uitgerold.

Uit politieke hoek was enkel een delegatie van PVDA te zien, met raadsleden Tom De Meester en Yuksel Kalaz.

Betoging op de Korenmarkt in Gent (2). Video: Het Nieuwsblad

Na een uurtje begon de sfeer wat grimmiger te worden. Jongeren klauterden op fietsrekken, een houten kraampje en een stelling met een spandoek aan de Sint-Niklaaskerk. Een zelfgemaakte Israëlische vlag werd onder luid gejoel in brand gestoken tegen de gevel van de kerk.

Duizend mensen op de Korenmarkt voor Palestijnse zaak: “Niet toegelaten, maar wordt gedoogd”
Foto: carlo coppejans

De lokale politie was aanwezig met manschappen paraat in de omgeving van de Korenmarkt, maar op het plein zelf was geen politieagent te bespeuren. Enkel agenten in burger hielden de groep vanop afstand in de gaten.

Er werd gedanst en gezongen. Iemand had een versterker met een micro bij om de groep voor te zingen en er werd op een bepaald moment Bengaals vuur aangestoken. Er werden geen incidenten gemeld.

Betoging op de Korenmarkt in Gent. Video: Het Nieuwsblad

Gedoogd

Er was geen toestemming voor de manifestatie. Ze was ook niet aangevraagd. Samenkomsten met zo veel mensen zijn nog steeds verboden in het hele land. Ter plaatse droeg lang niet iedereen een mondmasker en van afstand houden was duidelijk geen sprake.

“De situatie wordt gedoogd door de burgemeester, omdat hij begrip heeft voor de situatie, zolang alles rustig en coronaproof verloopt”, verklaarde politiewoordvoerder Liesbet De Pauw. “Er hangen camera’s op het plein, waarmee we indien nodig later identificaties kunnen doen.” De Gentse politie heeft sinds 1 mei op zeker twee plaatsen op de Korenmarkt camera’s hangen.

Na afloop van de manifestatie klonk het bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dat beslist was niet in te grijpen, “gezien de grote opkomst en het actuele onderwerp”. “De manifestatie was niet aangevraagd en niet toegelaten. Maar wegens de grote opkomst is in overleg met de politie beslist om de manifestatie te gedogen.”

Duizend mensen op de Korenmarkt voor Palestijnse zaak: “Niet toegelaten, maar wordt gedoogd”
Foto: carlo coppejans
Duizend mensen op de Korenmarkt voor Palestijnse zaak: “Niet toegelaten, maar wordt gedoogd”
Foto: carlo coppejans
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio