Uitslag ETAPPE 9 Giro.

Bernal showt op de grindwegen van Campo Felice dat hij dé topfavoriet is, Evenepoel nu tweede op 15 seconden

Egan Bernal heeft op de grindwegen van Campo Felice de puntjes op de i gezet. Hij demarreerde de laatste halve kilometer zo hard dat niemand een antwoord in huis had. Waarmee hij een dubbelslag boekte. Goed voor zijn allereerste roze trui in de Giro.Wij, Belgen, zullen dat misschien een spijtige zaak vinden dat Evenepoel geen antwoord had op de ultieme aanval van Bernal de laatste halve kilometer, maar puur koerstactisch is het niet eens slecht dat de Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 vanaf maandag de controle over de Giro moet pakken. Remco Evenepoel blijft tweede, maar staat nu 15 seconden achter op de Colombiaan.Remco Evenepoel valt dus maandag opnieuw te ‘spotten’ in de witte trui als beste jongere die nu Egan Arley Bernal toebehoort, nadat Attila Valter door de mand zakte. Met Tim Merlier hebben we wel opnieuw een landgenoot in de maglia ciclamino, al was de tweedaagse door de Appennijnen best zwaar, maar de spurter van Alpecin-Fenix overleefde deze bergketen en heeft vandaag een nieuwe kans op de dagzege.

Hoe kwam de zege tot stand?

Voor de vijfde keer in negen dagen tijd leek de dagwinnaar uit de vlucht van de dag, maar toen Aleksandr Vlasov op 500 meter van de streep de debatten opende, liep de Rus en alle andere favorietenop een dodelijke counter van Egan Arley Bernal die pas zijn allereerste overwinning in een grote ronde pakte.

Het was de etappe der waanzin waarin de ploeg van leider Attila Valter de eerste koershelft weinig onder controle had. Pas toen op 86 km van de finish een ongevaarlijke groep van zeventien renners zich afscheidde, was het wapenstilstand in een veldslag die al onmidellijk na de start begon.

Het eerste slagveld was de Passo Godi (met de top op 1556 meter), waar in laatste instantie Daniel Felipe Martinez, Damiano Caruso en Fausto Masnada mee schoven en BikeExchange van Simon Yates en UAE Team Emirates van Formolo hemel en aarde verzetten om het gevaar van deze klassementsrenners van de tweede rij in te dijken.

In die groep van zeventien zaten interessante namen zoals George Bennett. De Nieuw-Zeelandse kampioen kreeg wat manoeuvreerruimte omdat hij gistermiddag bij de start in Castel di Sangro als 31ste in de stand al op 8’55 van Attila Valter ston. Meer dan een kleine 3’29” voorgift kreeg de omvangrijke groep niet. Tot Ineos-Grenadiers op 32,2 km het commando van Groupama-FDJ overnam. Als wou Egan Arley Bernal dan al duidelijk maken dat hij iets in zijn schild voerde. Toen de kopgroep werd ingelicht, versnelden o.a. Bennett en werden de leiders gehalveerd en kregen we opnieuw wat regen.

Wie reed zich nog in de kijker?

Gino Mäder heeft zijn zinnen gezet op het bergklassement. Als leider kwam hij als eerste door op de Passo Godi, maar daarna ging zijn dichtste rivaal Geoffrey Bouchard in de aanval, terwijl hij voorin gedwongen weg moest om Pello Bilbao te helpen. De Fransman van AG2R-Citroën kwam in de groep van zeventien als eerste door op de Forca Caruso en ging in de strijd voor de bergtrui voorbij Mäder.

Dan was er nog de arme Matej Mohoric, een meester-afdaler, die dit keer kansloos was toen zijn achterwiel slipte bij niet eens een gevaarlijk manoeuvre en pal op zijn hoofd terecht kwam. Exit de Sloveen, met zijn hoofd ondersteund door een brace werd hij op een draagberrie in de ambulance geschoven en bij een eerste vluchtige diagnose o.a. een hersenschudding opliep. Na Landa een tweede renner van Bahrain-Victorious op een trieste manier weg. Zonde.

Wat deden de favorieten?

Egan Arley Bernal demonstreerde dat hij niet alleen goed is, maar ook een verleden heeft als mountainbiker. Iets dat Remco Evenepoel niet heeft. Net als in San Giacomo finishte de kopman van Deceuninck – Quick-Step opnieuw als vierde.

We leren van de finish van Sestola dinsdag en nu op Campo Felice dat Bernal een pak explosiever is dan Evenepoel, maar de laatste week zal dat minder een rol spelen.

Zoals Bernal voor de etappe aangaf is er meer dan alleen maar Evenepoel. Vlasov is de derde hond die nog altijd maar 21 seconden achter staat.

Attila Valter plooide onder het helse tempo dat Ineos-Grenadiers en bloc oplegde op 5 km van de streep op Campo Felice. De Hongaar viel terug naar de vijfde plaats op 43” van Bernal. Hij heeft vooral last met positionering. En op 13,9 km begon de nervositeit opnieuw in het peloton. Remco Evenepoel himself nam dan met Deceuninck – Quick-Step op een dalende, brede weg de leiding in de groep der favorieten. Al op 8,3 km van de finish was het duidelijk dat het rijk van een schokschouderende Attila Valter over was. Hij kreeg de genadeslag toen Bernal waanzinnig versnelde en op 500 meter van de finish de vluchters Bouchard en Bouwman voorbijvloog.

Verder nog iets leuks dat u moet weten?

Louis Vervaeke bleef er op de slotklim lang aanhangen.

Quinten Hermans verzette het eerste koersuur hemel en aarde om mee te zitten in de vlucht van de dag, maar die miste hij uiteindelijk. Het duurde 28 km in de bergen vooraleer met Dario Cataldo, Geoffrey Bouchard en Matteo Fabbro een drietal wat ruimte kreeg op de flanken van de Passo Godi.

Minder leuk is dat Lotto-Soudal in twee dagen tijd drie renners verloor: Tomasz Marczynski kwam in Castel di Sangro niet meer aan de start omdat hij met post Covid-symptomen kampt als slapeloosheid en duizeligheid. Lotto-Soudal verloor de voorbije twee dagen achtereenvolgens de ‘maglia ciclamino’ Caleb Ewan, zondagmorgen de Pool en na nog geen twee uur koers ook Jasper De Buyst. Waardoor de ploeg al drie van de acht renners kwijt is.

Wie wel tijdig de finish haalde, ziet nu de rustdag in Perugia van dindag echt dichterbij komen want er rest alleen nog een eventuele vierde massaspurt maandagmiddag in Foligno.

Corrigeer

MEER NIEUWS