Gent richt officiële ‘Mensenrechtenraad’ op om eigen dienstreizen en delegaties door te lichten

 

 ©  BELGAIMAGE

GENT -

Alles ligt klaar voor de oprichting van een nieuwe, officiële adviesraad voor de Stad Gent: een Mensenrechtenraad. Die moet onder meer dienstreizen van politici doorlichten naar gebieden waar de mensenrechten mogelijk geschonden worden.

Bert Staes

Het Gentse stadsbestuur daverde vorig jaar nog op haar grondvesten, omdat Open VLD-schepen Sofie Bracke deelnam aan een ‘inspiratiemissie’ naar Israël. Kon niet, vonden mensenrechtenorganisaties. Ook Groen en SP.A waren tegen, maar de dienstreis ging door.

Onder meer om soortgelijke incidenten te vermijden, wordt er een nieuwe ‘Mensenrechtenraad’ in het leven geroepen, wat naar het voorbeeld van het gelijknamige orgaan van de Verenigde Naties.

Het gaat om een officiële adviesraad, die schendingen van mensenrechten “centraler op de agenda van het internationaal beleid van de Stad Gent plaatst”, klinkt het. De raad zal zich baseren op een nog te schrijven ‘Mensenrechtenkader’, dat “eisen stelt aan internationale partners inzake respect voor de mensenrechten”.

LEES OOK. Israël-reis zorgt voor pijnlijke breuk in Gents stadsbestuur: rechtse oppositie levert stemmen

Zeven leden

De adviesraad kan adviezen geven over dienstreizen van Gentse politici naar landen waar er mogelijk mensenrechten worden geschonden. Ook delegaties die ontvangen worden, partnerschappen of internationale netwerken kunnen bekeken worden.

Wie in de Mensenrechtenraad zal zitten, is nog niet bekend. Er worden vier onafhankelijke experts aangezocht en drie mensen die al in andere adviesraden zetelen. Leden zullen telkens voor één jaar aangesteld worden.

De adviezen kunnen op vraag van het stadsbestuur worden gegeven, maar zijn niet bindend. Een reglement ter oprichting van de Mensenrechtenraad ligt deze maand ter stemming op de gemeenteraad.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs