Een mirakel: hoe een nieuwe UCI-regel en een onbekende Roemeen de olympische droom van Tom Pidcock in leven hielden

Een mirakel: hoe een nieuwe UCI-regel en een onbekende Roemeen de olympische droom van Tom Pidcock in leven hielden

Foto: Red Bull

Een minuut voorsprong. Niemand had het voorspeld, maar Tim Pidcock reed de tegenstand - inclusief Mathieu van der Poel - helemaal weg tijdens de Wereldbeker mountainbike in Nove Mesto. De 21-jarige Brit is plots een van de favorieten voor de Olympische Spelen. Als hij mag meedoen.

LEES OOK. Oppermachtige Tom Pidcock klopt Mathieu van der Poel in Wereldbeker mountainbike in Nove Mesto

“Om eerlijk te zijn, ik ben geboren om te mountainbiken”, zei Pidcock na afloop. “Het klink misschien gek, maar dat is wat ik van jongs af aan het meest heb gedaan en waar ik het meeste plezier in heb gehad. En nu een wereldbekerwedstrijd winnen in mijn tweede poging, of eigenlijk mijn eerste in zo’n sterk startveld, is best wel ongelofelijk. Ik neem nu een pauze en ga dan opbouwen naar de Olympische Spelen. Ik heb laten zien wat ik daar zou kunnen doen.”

Tot voor dit weekend was het echter bijzonder onzeker of Pidcock wel mocht meedoen in Tokio komende zomer. Groot-Brittannië stond op de olympische kwalificatielijst namelijk pas op een 32ste plaats, waardoor het geen startbewijs had voor de mountainbikewedstrijd in Japan. Die ranking wordt bepaald door de individuele punten van de drie hoogstgeplaatste mountainbikers per land en hun resultaten gespreid over ongeveer twee jaar: 28 mei 2018 tot 3 maart 2020.

Een mirakel: hoe een nieuwe UCI-regel en een onbekende Roemeen de olympische droom van Tom Pidcock in leven hielden
Foto: Red Bull

In dat geval zou Pidcock de olympische strijd vanuit zijn zetel moeten bekijken. En dat als regerend wereldkampioen bij de beloften. Stel je voor. Maar de UCI besliste in april dat de gescoorde punten in de twee Wereldbekers van mei meetellen voor de olympische kwalificatielijst, wegens het uitstel van de Spelen naar deze zomer.

Dascalu

Maar ook na de wedstrijd in Albstadt, waar Pidcock als vijfde finishte, had Groot-Brittannië nog steeds niet één van de 38 startbewijzen in handen. Het was eigenlijk al hopen op afzeggingen van kleinere landen. In Nove Mesto zorgde ene Vlad Dascalu echter voor gejuich bij de winnaar van de Brabantse Pijl. De Roemeense mountainbiker was al zeker van deelname aan de Spelen als wereldkampioen bij de beloften in 2019, maar werd in Tsjechië 17de.

Daardoor pakte hij een ticket voor zijn land via de olympische kwalificatielijst, waardoor het eerste startbewijs van dat eerdergenoemde WK doorschoof naar Chili. Het tweede ticket belandde zo in de schoot van Groot-Brittannië, door de 14de WK-plek van belofte Frazer Clacherty. De landen van de renners voor hem hadden zich namelijk al van een startbewijs verzekerd.

En dat kan de Britse federatie dan weer gebruiken om Pidcock te selecteren voor de Olympische Spelen. Mocht Dascalu afgelopen zondag vijf plekken lager binnengekomen zijn, dan had de 21-jarige Brit hoogstwaarschijnlijk thuis moeten blijven. Nu dinsdag maakt de UCI de definitieve olympische kwalificatielijst bekend.

Corrigeer