Gemiste kans van Pro League om terug te schroeven naar vier: play-offs EuroMillions League vatten woensdag met acht aan

Gemiste kans van Pro League om terug te schroeven naar vier: play-offs EuroMillions League vatten woensdag met acht aan

Foto: BELGA

Woensdag gaan de play-offs in de EuroMillions League de play-offs met acht van de tien ploegen van start. In een corona-seizoen een gemiste kans om eindelijk eens terug te schroeven naar vier teams.

De reguliere fase van de EuroMillions League is na 26 speeldagen en in een voor de clubs moeilijk corona-seizoen afgelopen. Van de tien clubs zijn er acht geplaatst voor de play-offs. Enkel Luik en Brussels vallen af. Een gans seizoen konden de clubs geen publiek ontvangen en kreunden onder de financiële perikelen. Charleroi zag de put door corona nog groter worden, er is een curator aangesteld en staat te koop. Het laatste seizoen voor de nieuwe BeNe-League sleept zich dan ook naar zijn einde. Het protocol dat door de Pro League werd uitgerold was met onder meer twee corona-tests per week, geen publiek en vele andere maatregelen wel een schot in de roos. Slechts de laatste weken en na nieuwe corona-varianten kampten enkele ploegen als Kangoeroes Mechelen en Oostende met een uitbraak van het besmettelijke Covid-19 virus.

De Pro League moest noodgedwongen zijn protocol aanpassen. Wie over vijf fitte spelers beschikte moest de wedstrijd aanvatten of incasseerde een forfait. Het zorgde bij enkele clubs voor een druk programma en wrevel, maar op 16 mei moest de reguliere fase ten koste van alles afgelopen zijn. Half juni moeten de Europese competities immers afgewerkt zijn en dit omdat de olympische kwalificatietornooien einde juni op het programma staan.


De Pro League “vergat” echter één reglement aan te passen. Het moment was ideaal om de play-offs terug te schroeven van acht naar vier teams. In een competitie van tien is het immers niet aan de orde om na 26 speeldagen slechts twee ploegen te liquideren. De voorbije jaren wilde men de ploegen die op de vijfde, zesde, zevende en achtste stek eindigden nog wat inkomsten (ticketverkoop, horeca, vip-diners) in de kwartfinale laten cashen. Door corona is dat dit seizoen niet aan de orde. Meer zelfs, een wedstrijd organiseren kost geld. Een gemiste kans en een Final 4 bijvoorbeeld als apotheose had enerzijds richting gezondheid van de spelers ideaal geweest en was anderzijds publicitair interessant.

Gemiste kans van Pro League om terug te schroeven naar vier: play-offs EuroMillions League vatten woensdag met acht aan
Foto: BELGA

Oostende favoriet voor tiende titel op een rij

Vanaf woensdag vatten de play-offs aan. Oostende, dat de Belgische Cup in maart won, is de grote favoriet voor een tiende opeenvolgende titel. Antwerp Giants, de uitdager van de voorbije drie jaar dat twee keer de Belgische Cup en in twee titelfinales stond, is na een wisselvalig seizoen en maar liefst drie spelerswissels wat van zijn glans verloren en eindigde derde. Bergen heeft de rol van challenger voor de kustploeg van de Sinjoren overgenomen, eindigde tweede en een titelfinale tussen Oostende en de Henegouwers ligt dan ook in de lijn der verwachtingen. Of zorgen Okapi Aalst, Limburg United of Leuven Bears voor de verrassing?

EuroMillions League
Play-offs- kwartfinales(best of three)
Woensdag
20.30 Oostende-Charleroi
20.30 Bergen-Kangoeroes Mechelen
20.30 Antwerp Giants-Leuven Bears
20.30 Okapi Aalst-Limburg United


Vrijdag
20.30 Charleroi-Oostende
20.30 Kangoeroes Mechelen-Bergen
20.30 Leuven Bears-Antwerp Giants
20.30 Limburg United-Okapi Aalst


Zondag (eventueel)
15.00 Oostende-Charleroi
15.00 Bergen-Kangoeroes Mechelen
15.00 Antwerp Giants-Leuven Bears
15.00 Okapi Aalst-Limburg United


Halve finales (best of three):
Winnaar 1-8 vs. winnaar 4/5: 26, 28 en eventueel 30 mei
Winnaar 2-7 vs. winnaar 3-6: 27, 29 en eventueel 31 mei


Finale (best of five)
3, 5, 7 en eventueel 7 en 9 juni

Corrigeer

MEER NIEUWS