Toon de Tuttenboom helpt kinderen met afscheid van fopspeen

Toon de Tuttenboom helpt kinderen met afscheid van fopspeen

Toon de Tuttenboom ‘eet’ tutters op en voorkomt dat ze in de natuur belanden. Foto: rr

Putte -

Putse kinderen die klaar zijn met hun fopspeen kunnen voortaan een bezoekje brengen aan Toon de Tuttenboom op het openbaar speelterrein van Kinderopvang De Bolle Boom in Grasheide. “De boom kreeg een eigen gezicht en ‘eet’ afgedankte tutters op”, legt schepen van Kinderopvang Inge De Bie (Lijst Burgemeester) uit.

Doorgaans worden bij tuttenbomen afgedankte tutters in de takken gehangen. Omdat ze zo in de natuur kunnen belanden, vonden het Putse Huis van het Kind en de milieudienst dat geen goed idee. “We zochten naar een concept dat zowel kind- als milieuvriendelijk is. Het heeft even geduurd, maar het is gelukt”, zegt schepen van Milieu Jeroen De Cuyper (N-VA).

Toon kreeg een gezicht dat de tutters ‘opeet’. Hij bewaart ze veilig in zijn stam, zodat ze niet in de natuur belanden. De gemeente zocht in eigen huis naar mensen die het project konden uitwerken. Jetty Hoes ontwierp het gezicht van Toon en voerde het uit in een lang houdbaar materiaal dat tegen alle weersomstandigheden kan en de echte boom niet aantast.

Kleine Toontjes

“De tong van Toon fungeert als klep, waarna de tutjes in de juiste afvalzak belanden”, verduidelijkt schepen Inge De Bie. “Kinderen kunnen achteraf dus niet vragen om hun tutje weer uit de boom te halen, want Toon heeft het opgegeten.”

Wie een fopspeen aan Toon toevertrouwt, kan daarvan een foto doorsturen naar de gemeente en krijgt een kaartje met zaadjes voor in de tuin in de plaats. Intussen wordt ook gewerkt aan een voorleesverhaal en een voorleesboek over Toon de Tuttenboom. “Via het Bomencharter engageerde de gemeente zich om tegen eind 2024 10.000 bomen extra aan te planten. Daarom worden er jaarlijks enkele kleine Toontjes bij aangeplant in het geboortebos.”

Foto insturen: toondetuttenboom@putte.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio