Slagboom in de Rode Haanstraat

Slagboom in de Rode Haanstraat

De Rode Haanstraat is afgesloten voor auto’s. Foto: Marc Peeters

Olen -

De Rode Haanstraat in Olen-centrum is sinds een paar weken afgesloten met een slagboom. Daar zijn ondertussen ook houtstammen bijgekomen. “Het bospad loopt over privaat domein”, zegt de Olense schepen Ellen Deswert (CD&V), bevoegd voor mobiliteit.

De Rode Haanstraat verbindt de Oostewijkseweg met het verlengde van de Voortkapelseweg op de gemeentegrens van Olen en Oosterwijk (Westerlo). De straat heeft twee gezichten. Vanaf de Oosterwijksweg is de straat verhard en staan er huizen aan beide kanten. Na een paar honderd meter stopt de bebouwing en gaat de verharde weg over in een onverhard bospad. De meeste buurtbewoners hebben dit nooit anders geweten.

“Maar het gedeelte door het bos is wel degelijk private eigendom”, legt schepen Deswert uit. “De eigenaar heeft er nooit een probleem mee gehad dat voetgangers, fietsers en mountainbikers van de verbinding gebruikmaakten. Het pad ligt ook op een mountainbikeroute. Maar de jongste tijd werd de verbinding steeds vaker door autoverkeer gebruikt als sluiproute. Met de afsluiting wil de eigenaar daar wat aan doen.”

In de buurt is niet iedereen daar even gelukkig mee. Naast de slagboom begint zich al een tweede uitrit te vormen doorheen het bos. Een buurtbewoner die liever anoniem blijft dook in de wetboeken. “Een weg die minstens 30 jaar, wat hier het geval is, openbaar gebruikt wordt, krijgt een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang. Privaat domein of niet, de weg mag niet zomaar worden afgesloten.” Deswert betreurt de heisa. “De eigenaar heeft goede bedoelingen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio