Door leugentje over postcode werden paar duizend Vlamingen en Walen sneller gevaccineerd in Brussel

Door leugentje over postcode werden paar duizend Vlamingen en Walen sneller gevaccineerd in Brussel

Foto: rr

Brussel -

Een paar duizend Vlamingen en Walen werden versneld gevaccineerd in Brussel nadat ze een foute postcode hadden opgegeven. “Zo kregen ze ‘voorrang’ terwijl ze daar niet voor in aanmerking kwamen”, klinkt het. Zullen de ‘voorstekers’ nog gewoon hun tweede vaccin krijgen?

Door een leugentje, maar ook omdat het systeem niet waterdicht was, konden Vlamingen zich versneld laten vaccineren in Brussel. Meestal omdat ze in Vlaanderen nog lang niet aan de beurt waren, registreerden ze zich in Brussel. Binnen de kortste keren werden ze opgeroepen en kregen ze hun prik, weet VRT NWS.

Bij de registratie op het aanmeldingssysteem Bruvax werd enkel het rijksregisternummer en de postcode gevraagd bij registratie. Nadien was er geen enkele controle. Door bewust een foute postcode op te geven, werden ze wel versneld opgeroepen en gevaccineerd in het Brusselse.

“Tijdens de registratie op het aanmeldingssysteem Bruvax werd in het begin enkel naar een rijksregisternummer en de postcode gevraagd. Een verklaring op eer. Maar sommigen hebben er misbruik van gemaakt. Het gaat in totaal om een paar duizend mensen die in Vlaanderen wonen, maar een postcode van een Brusselse gemeente hebben opgegeven. Zo kregen ze ‘voorrang’ terwijl ze daar niet voor in aanmerking kwamen”, zegt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie.

Neven betreurt het misbruik en laat weten dat er intussen wel strenger gecontroleerd wordt om die achterpoortjes gesloten te houden. “Wie niet in Brussel woont, zal geweigerd worden. Dus het heeft geen zin meer om je als Vlaming met een leugen op een Brusselse lijst in te schrijven.”

Tweede vaccin

In Brussel worden al mensen gevaccineerd uit het geboortejaar 1980 en ouder. De leeftijdsgrens ligt daardoor veel lager dan in de rest van het land, waardoor vooral jonge mensen misbruik zouden hebben gemaakt van het systeem.

Wie bewust vals speelde zal zonder problemen zijn of haar tweede vaccin krijgen. “Omdat de groepsimmuniteit het hoofddoel is en blijft. Of de valsspelers een sanctie mogen verwachten, dat wordt nog bekeken”, zegt Neven.

Corrigeer

MEER NIEUWS