Met speciale steen kan je zelf WOII-slachtoffer herdenken. Maar er hangt prijskaartje aan

Met speciale steen kan je zelf WOII-slachtoffer herdenken. Maar er hangt prijskaartje aan

In Gent vind je momenteel 24 struikelstenen. Foto: DVH

Gent -

Verspreid over de Gentse voetpaden vind je 24 ‘struikelstenen’. Dat zijn stenen die eer betuigen aan gedeporteerd slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf volgende maand kan iedereen zo’n steen aanvragen, al hangt er wel een prijskaartje aan van 214 euro.

De ‘Stolpersteine’ zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In totaal zijn er zo’n 80.000 stenen te vinden, verspreid over 26 landen. Meestal worden ze geplaatst in het voetpad voor de laatste woon- of werkplaats van het slachtoffer.

LEES OOK.“Deze Gentenaren gaven hun leven voor onze vrijheid”

Verenigingen of particulieren die bijvoorbeeld een gedeporteerd familielid willen herdenken met een struikelsteen in een Gents voetpad, kunnen vanaf nu een aanvraag indienen bij de Stad. Daarna worden de gegevens over de te herdenken persoon gecontroleerd en bekijkt de stad of de locatie geschikt is om een steen te plaatsen. De aanvrager moet vervolgens zelf de steen bestellen bij de stichting van kunstenaar Gunter Demnig.

Een struikelsteen laten plaatsen is niet gratis. De steen zelf kost 132 euro, en daarbovenop rekent de Stad 85 euro aan voor de plaatsing. “Die prijs ligt in lijn met andere steden”, zegt schepen van Burgerzaken Isabelle Heyndrickx (CD&V). “Bovendien kiezen we voor de officiële stenen, van goede kwaliteit.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio