Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden

Video: Het Nieuwsblad

Leopoldsburg / Dilsen-Stokkem -

De politie en het leger zijn een versnelling hoger geschakeld in de zoektocht naar Jürgen Conings. Woensdag in de vooravond zijn een zestal schoten gehoord en speciale eenheden hebben zich strategisch opgesteld in het Nationaal Park Hoge Kempen. Er is een massale zoekactie aan de gang waaraan ook 90 zwaarbewapende militairen deelnemen. De voortvluchtige militair wordt als zeer gevaarlijk beschouwd.

Het lijkt er op dat de politiediensten woensdagavond een versnelling hoger hebben geschakeld in de zoektocht naar Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem. Bij de al tientallen aanwezige politiewagens en -agenten aan De Salamander, bij de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK), kwamen rond 21.30 uur ook nog 90 militairen toe. Zij reden op motoren en legertrucks het domein binnen.

Er werden ook gepantserde legervoertuigen ingezet. Twee van die voertuigen reden woensdagavond laat de Mechelse Heide in en verlieten dat gebied na een tijdje, terwijl de politie en soldaten nog massaal aanwezig bleven.

Ook de ontmijningsdienst van het leger kwam woensdagavond laat nog aan. Die was dinsdagavond ook al ingeschakeld, omdat Conings in zijn achtergelaten wagen blijkbaar een handgranaat had bevestigd met draden, die mogelijk zou ontploffen als de deuren geopend werden.

Woensdagmiddag werd al beslist het Nationaal Park Hoge Kempen volledig af te sluiten om de zoektocht naar de gewapende militair Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem te vergemakkelijken, maar vooral ook om geen wandelaars in gevaar te brengen. Eens het donker werd, werd begonnen het bos volledig uit te kammen. Speciale eenheden gebruikten daarvoor onder meer nachtkijkers.

Snelweg afgesloten

Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden
Foto: BELGA

Aan een locatie waar kort na 18.30 uur een zestal knallen gehoord werden, waren de speciale eenheden woensdagavond nog druk in de weer om het heidegebied in het oog te houden en sporen te zoeken. De aanwezige journalisten kregen van de politie de raad om zich voor hun eigen veiligheid niet te verplaatsen.

De E314 tussen Maasmechelen en Genk-Oost richting Lummen werd afgesloten. De snelweg loopt pal door het Nationaal Park en kan overgestoken worden via het ecoduct. Als de klopjacht opgedreven zou worden, kan ook de snelweg potentieel gevaarlijk worden, zegt de politie. Dat zou er kunnen op wijzen dat men er vrij zeker van is dat de voortvluchtige militair zich in de omgeving bevindt.

Besmeurd kledingstuk gevonden

Twee speurders van de politie Maasland zijn woensdagnamiddag op de hoogte gebracht van de vondst van een kledingstuk en twee handdoeken die op een wandelpad lagen in de buurt van de Europalaan (N771). Dat was aan de bosrand van het Dilserbos, op enkele kilometers waar dinsdagavond het voertuig van de voortvluchtige gewapende militair is teruggevonden.

Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden
Foto: BELGA

Het ging om een shirt met camouflagekleuren. De handdoek was donker bordeaux. Daarbij lag nog een besmeurde keukenhanddoek. Alles is voor onderzoek meegenomen.

Het is voorlopig onduidelijk of de aangetroffen stukken afkomstig zijn van de voortvluchtige beroepsmilitair naar wie sinds dinsdag een politieklopjacht aan de gang is.

Liefdevolle partner

Wat Conings bezielde, weet ook zijn vriendin niet. Zij noemt hem een warme en lieve man met een peperkoeken hartje. “Jürgen heeft veel humor en kan heerlijk zot doen. De man waarover ik nu lees, die ken ik niet. Het lijkt iemand anders.”

LEES OOK. Vriendin van gezochte militair getuigt: “Jurgen kan heerlijk zot doen. De man waarover ik nu lees, die ken ik niet”

Moskeeën bewaakt

Woensdagmiddag raakte bekend dat enkele moskeeën door de politie worden bewaakt. Of er aanwijzingen zijn dat Conings het op een moskee gemunt zou hebben, is niet bekend. Maar de politie laat niets aan het toeval over. De Unie van Limburgse Moskeeën heeft alle moskeeën in Limburg opgeroepen om waakzaam en alert te zijn zolang de voortvluchtige militair niet gevat is.

Wapens in auto

Het federaal parket heeft het onderzoek woensdag overgenomen en heeft intussen ook gecommuniceerd. “In de wagen van Jürgen Conings zijn dinsdagavond vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aangetroffen. Meer dan waarschijnlijk heeft Conings nog andere wapens in zijn bezit, vermoedelijk gaat het om een automatisch FN P90-machinepistool, een Five-seveN (een 5.7mm pistool) en een kogelwerend vest”, zei Wenke Rogge woensdag.

“Volgens de eerste elementen van het onderzoek leek hij mogelijk agressieve bedoelingen te hebben ten aanzien van Belgische personen (Marc Van Ranst, red.) of instellingen, maar het doelwit is niet duidelijk, er zijn verschillende mogelijkheden”, zegt het federaal parket nog.

Dreigingsniveau 4

Het OCAD heeft het dreigingsniveau uitgaand van Conings vastgesteld op 4, aldus het federaal parket. “Het algemeen dreigingsniveau voor het land blijft bepaald op 2. De federale fase werd afgekondigd, om tot een optimale coördinatie van de handelingen van de verschillende autoriteiten te komen.”

Aangenomen wordt dat Conings, van wie intussen een opsporingsbericht werd verspreid, te voet onderweg is.

Een jager ontdekte dinsdagavond het voertuig van de militair in het bosgebied van het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Een kameraad van de jager, die ook kwam kijken, had de banden van zijn voertuig stukgereden op kraaienpoten.

LEES OOK. Wie is militair Jurgen Conings en wat bezielt hem? Vriendin vond afscheidsbrief met verontrustende boodschap

Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden
In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen de speciale eenheden uit de Dilserse bossen. DOVO was tot laat bezig met de wagen van de Dilsenaar (46) Foto: TP
Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden
De auto van de militair werd getakeld. Foto: Jeffrey Gaens

Klopjacht sinds dinsdagmiddag

De klopjacht startte dinsdagnamiddag. In alle stilte werd landelijk alarm geslagen om dringend uit te kijken naar de Limburgse veertiger Jürgen Conings. De militair was verdwenen uit zijn kazerne met enkele wapens, waaronder zelfs een raketlanceerder. Hij had eerder concrete bedreigingen geuit richting virologen. Zo zou hij onder anderen viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) geviseerd hebben. In het verleden zou de militair op sociale media ook al zwaar hebben uitgehaald naar de Leuvense wetenschapper. Ook de militaire legerbasis van Kleine Brogel wordt extra bewaakt.

LEES OOK. Virologen zijn al jaar lang doelwit: “We werken dag en nacht. Belangeloos. En dan krijg je dit”

Klopjacht op militair: schoten gehoord in natuurpark, 90 militairen toegekomen en besmeurde kledij gevonden
Op de achtergrond de wagen van Jurgen Conings die werd teruggevonden. Foto: TP

Marc Van Ranst en zijn gezin zijn in veiligheid gebracht. De viroloog liet intussen weten dat dergelijke dreigementen weinig indruk op hem maken.

LEES OOK. Marc Van Ranst getuigt vanuit safehouse over voortvluchtige militair Jurgen Conings: “Ik herinner me zijn foto nog” (+)

De legerleiding stelt een onderzoek in naar de voortvluchtige 46-jarige beroepsmilitair uit Dilsen-Stokkem en neemt de nodige maatregelen. Dat zegt woordvoerder Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP-CGPM woensdag aan Belga.

“Zo’n onderzoek is gebruikelijk”, legt Huwart uit. “Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo’n onderzoek. Als er wapens of munitie op onoordeelkundige wijze verplaatst of weggenomen zijn, dan zullen daar zeker maatregelen uit voortvloeien. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel.”

Intussen heeft onder meer premier De Croo fors gereageerd. Hij zegt het niet te snappen dat iemand die als gevaarlijk wordt beschouwd, toch aan de slag kan blijven bij Defensie en zonder problemen zware wapens kan meenemen.

Hoe dat kon, wordt momenteel onderzocht door de legerleiding.

LEES OOK. Defensieminister Dedonder beveelt intern onderzoek naar extreemrechtse militairen: “Geen plaats voor hen binnen Defensie”

Corrigeer

MEER NIEUWS