Nieuw mentorprogramma moet wielrensters helpen hun weg te vinden in professionele wielercarrière

Nieuw mentorprogramma moet wielrensters helpen hun weg te vinden in professionele wielercarrière

Gracie Elvin (links), medeoprichtster van de TCA werd in 2017 tweede in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Foto: BELGA

Renstersvakbond The Cyclists’ Alliance heeft een nieuw mentorprogramma aangekondigd dat samenwerkt met ‘Podium Partners’ Cannondale, Liv Cycling, Specialized, SRAM, en Trek. Het programma heeft drie verschillende pijlers om renners in elke fase van hun carrière bij te staan. Van juniores en U23-rensters die de professionele rangen willen vervoegen, tot gepensioneerde wielrensters op zoek naar een nieuwe carrière.

Het doel van ‘TCAMP’, The Cyclists’ Alliance Mentor Program, is om blijvende veranderingen binnen de sport te creëren. Renners kunnen in contact komen met andere professionals en met leden van de industrie om te leren hoe je een leider kunt zijn, hoe je contact kunt leggen met teams en hoe het is om voor een wielerbedrijf te werken.

Drie pijlers

TCA heeft de carrière van een wielrenner onderverdeeld in een pre-carrière, een midden-carrière en een post-carrière. De leden van de pre-carrière zijn renners bij de junioren en de U23 en renners zonder contract. Zij kunnen van de renners van de midden- en post-carrière leren hoe je een goed cv opstelt om naar teams te sturen, hoe je met potentiële teams praat en wat algemene tips zijn als het gaat om carrière maken in de sport.

Door de manier waarop vrouwenwedstrijden zijn opgedeeld, is er een kloof tussen het juniorenniveau en de elite. Terwijl er bij de mannen U23-races op de weg zijn, is dat bij de vrouwen niet het geval. Veel meisjes die professioneel willen koersen, hebben geen duidelijk pad om daar te komen. De kloof tussen WorldTour-teams en de kleinere teams is veel groter.

“Ik weet dat we graag denken dat we ons eigen pad bewandelen, maar vaak heeft iemand het pad voor ons bewandeld”, zegt Lauretta Hanson, huidig professional bij Trek-Segafredo. “Als zij zich tot ons wenden om ons te begeleiden, helpt dat om het pad breder te maken zodat meer mensen kunnen volgen.”

Wat na de carrière?

Voor gepensioneerde wielrensters, of rensters die op het punt staan om met pensioen te gaan, zal TCA deze personen in contact brengen met merken in de vorm van stages om ervaring op te doen met het werken in de wielerindustrie. Dit onderdeel van het mentorprogramma zal gepensioneerde renners helpen bij de overgang uit de sport en zal hen tevens in staat stellen binnen de wielergemeenschap te blijven.

“Om blijvende veranderingen in de wielerindustrie teweeg te brengen en deze een meer rechtvaardige plaats voor vrouwen te maken, hebben we meer vrouwen in besluitvormende posities nodig,” zei Gracie Elvin, onlangs gepensioneerd professional en medeoprichter van TCA. “Te veel professionele wielrenners willen die stap zetten, maar verlaten de wielerfamilie omdat ze niet effectief worden uitgerust of in hun potentieel worden voorzien. Daar willen wij verandering in brengen”, aldus Elvin.

Corrigeer

MEER NIEUWS