Buurtzorg Wiekevorst bouwt dienstencentrum, dagverblijf en kinderopvang

Directeur Dirk Doucet van woonzorgcentrum Sint-Jozef aan de plek waar het nieuwe dagverblijf en dienstencentrum komt. 

Directeur Dirk Doucet van woonzorgcentrum Sint-Jozef aan de plek waar het nieuwe dagverblijf en dienstencentrum komt. © Joren De Weerdt

Wiekevorst -

Buurtzorg Het Pluspunt in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) is deze week begonnen met de bouw van een lokaal dienstencentrum en een dagverblijf voor ouderen in de Sint-Jozefstraat. De gerenoveerde woning naast de werkzaamheden opent op 1 september als kinderopvang. De uitbating daarvan is in handen van Ferm, vroeger KVLV.

Kristof Van Rompaey

Buurtzorg Het Pluspunt Wiekevorst is een organisatie van woonzorgcentrum Sint-Jozef en de overkoepelende Zorggroep Zusters van Berlaar. “Het is een netwerk dat mensen ondersteunt bij het vinden van dienstverlening op maat”, legt directeur Dirk Doucet van wzc Sint-Jozef uit. “Thuiszorg, ondersteunende diensten, zorgverstrekking: cliënten zien soms de bomen door het bos niet meer. Wij helpen hen met zorg die wij of onze partners leveren.”

Waar nodig wil Buurtzorg ook aan tafel gaan met buren, betrokkenen en organisaties uit het middenveld. “Om in te spelen op een breed spectrum aan reële noden”, stelt Doucet. “Ook kinderopvang hoort daarbij. Onder andere voor mensen die in de zorg werken, is het niet vanzelfsprekend om de kinderen nog voor een vroege shift weg te brengen naar een opvang. Daarom gaat onze nieuwe opvang in samenwerking met Ferm voor 7u ’s ochtends al open. Natuurlijk is dat niet exclusief voor zorgpersoneel. Iedereen is er van harte welkom.”

De nieuwe opvang opent de deuren op 1 september. Er zijn maximum zestien gelijktijdige plaatsen. “Momenteel hebben we al een overeenkomst met een onthaalouder, maar we zoeken nog een tweede”, zegt Lies Van Wemmel, regiomanager kinderopvang van Ferm. “Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of we in september meteen met beide mensen opstarten. Geïnteresseerde ouders kunnen zich intussen al aanmelden. Wie dat wenst, kan natuurlijk ook persoonlijk contact hebben met de onthaalouder zelf.”

Zo moet de noordelijke gevel van de nieuwbouw er tegen halfweg 2022 uitzien.

Zo moet de noordelijke gevel van de nieuwbouw er tegen halfweg 2022 uitzien. © rr

De kinderopvang is gevestigd in een woning schuin tegenover het woonzorgcentrum. “Vroeger woonden er Zusters van Berlaar”, zegt Doucet. “Intussen is heel het pand gerenoveerd en ingericht als kinderopvang. Er vlak naast zijn maandag de werken begonnen aan een nieuw dagverblijf en een lokaal dienstencentrum. De bouw daarvan gaat zo‘n jaar duren. De werkzaamheden zouden dus in principe halfweg 2022 klaar moeten zijn.”

Thuis wonen

In het dienstencentrum kunnen bezoekers vanaf de opening terecht voor allerlei activiteiten, informatiesessies en vormingen. In het dagcentrum worden mensen opgevangen die overdag wat meer zorgen nodig hebben, maar ‘s avonds terugkeren naar huis.

“We trachten ouderen altijd zo lang mogelijk te laten wonen waar ze graag wonen”, zegt Doucet. “Voor de meesten is dat natuurlijk thuis. Ook dat initiatief is dus ontstaan uit een concrete vraag die leeft bij mensen. We beginnen in het dagcentrum met een tiental cliënten. Dat kan uitbreiden tot een vijftiental. Natuurlijk komt niet iedereen elke dag, dus in totaal ondersteunen we wel een groter aantal mensen dan dat aantal gelijktijdige aanwezigen.”

Kinderopvangdienst: 070.24.60.41
Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio