UCI versoepelt controversiële bidonregels tijdens Giro

 ©  AFP

De nieuwe UCI-regels inzake afval zijn verder aangepast voor de Giro d’Italia.Vanaf etappe 11 zullen renners niet worden bestraft voor het gooien van bidons naar het publiek op beklimmingen in de laatste 50 kilometer van een etappe, op voorwaarde dat de bidons op de juiste manier worden weggegooid.

Wouter van Biezen

De UCI kondigde dinsdag op de eerste rustdag aan dat zij, samen met de organisatoren van de Giro, RCS Sport, de rennersvereniging CPA en de ploegenvereniging AIGCP, een overeenkomst heeft bereikt over een wijziging van de regels, maar er zijn nog wel voorwaarden.

De renners moeten “ervoor zorgen dat het gooien van hun bidon naar het publiek geen gevaar oplevert, noch voor de toeschouwers (in het geval van een te gewelddadige worp), noch voor de andere renners (in het geval dat de bidon wordt gegooid en terug op de weg rolt)”, aldus de UCI.

“In geval van niet-naleving van deze voorwaarden en voorzorgsmaatregelen zullen de sancties worden gehandhaafd in overeenstemming met de UCI-reglementen die momenteel van kracht zijn.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over UCI

Video

Keuze van de redactie