UCI ziet salarissen en budgetten bij vrouwenploegen stijgen: “Er is nog werk aan de winkel”

UCI-voorzitter David Lappartient. ©  REUTERS

Enkele maanden geleden hebben verschillende teams met zowel mannen- als vrouwenteams besloten een minimum gelijk salaris voor beide afdelingen voor te stellen. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft een verhoging van de salarissen en budgetten van de UCI-wereldteams voor vrouwen voor het lopende seizoen vastgesteld. Uit een verslag van het accountantskantoor EY Lausanne blijkt dat het gemiddelde salaris van de renners van de UCI-World Team ploegen voor vrouwen van 2020 tot 2021 met 25% is gestegen.

Wouter van Biezen

Deze stijging is met name het gevolg van de invoering door de UCI van een minimumsalaris voor UCI Women’s World Team-rensters. Dit minimumsalaris voor vrouwelijke renners in loondienst bedraagt 15.000 euro in 2020, en loopt op tot 20.000 euro in 2021. Het zal in 2022 stijgen tot 27.500 euro en in 2023 het minimumsalaris voor renners in UCI Pro Teams (het tweede niveau van profteams in het mannenpeloton) bereiken, dat momenteel 32.100 euro bedraagt.

Extra voordelen

Er zijn nog andere wijzigingen ingevoerd, zoals de invoering van een ziektekostenverzekering, zwangerschapsverlof, levensverzekering, een maximum aantal wedstrijddagen en betaalde vakantiedagen. Naast deze wijzigingen, die reeds van kracht zijn, zal er vanaf het seizoen 2022 een verplichting bestaan om bij te dragen aan een pensioenregeling. Uit de studie van EY Lausanne blijkt ook een aanzienlijke stijging van de budgetten van de UCI-wereldteams voor vrouwen. Het gemiddelde budget van deze teams is tussen 2020 en 2021 met 22% gestegen.

“De stijging van de salarissen en budgetten van de UCI Women’s World Teams toont aan dat de hervorming van het professionele wielrennen voor vrouwen op de weg, zoals omschreven in de Cycling Agenda 2022, een positief effect heeft op vrouwelijke renners en hun teams. Er is nog werk aan de winkel om de sector te versterken en verder te ontwikkelen, maar de oprichting van de UCI Women’s World Teams, vier jaar na de oprichting van de UCI Women’s World Tour, is een centraal element voor de groei van het vrouwenwielrennen,” vertelde UCI-voorzitter David Lappartient in een verklaring.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over UCI

Video

Keuze van de redactie