Cabine van kabelbaan stort neer bij Lago Maggiore in Italië: 14 doden, 9-jarige jongen in vooravond bezweken in het ziekenhuis

Bron: SKY NEWS, CORRIERE DE LA SERRA, LA REPUBBLICA

In de buurt van het Lago Maggiore in Noord-Italië zijn minstens 14 mensen omgekomen nadat een cabine van een kabelbaan gevallen is. Dat hebben de reddingsdiensten bevestigd. Twee kinderen van 5 en 9 jaar werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De jongen van negen is daar overleden.

Het ongeval vond plaats in de mondaine badplaats Stresa, aan het Lago Maggiore, in de regio Piëmont, in het noorden van Italië. De kabelbaan is geliefd bij toeristen en verbindt in een tijdspanne van 20 minuten Stresa met de Mottarone, een berg op bijna 1.500 meter hoogte die een spectaculair uitzicht biedt over de Alpen.

Volgens de Italiaanse media stortte de cabine omstreeks 13 uur naar beneden. Het ongeval gebeurde op 300 meter van de top. Eerst was er nog sprake van vijf doden, maar dat aantal liep snel op. Twee kinderen, 5 en 9 jaar oud, zijn met een helikopter naar het ziekenhuis van Turijn gebracht.

Hoofdtrauma

Het jongste kind, een jongetje van ongeveer vijf jaar oud, liep een zwaar hoofdtrauma op en verschillende zware breuken en inwendige bloedingen. Zijn toestand werd zondagmiddag als zeer ernstig bestempeld. Het andere kind, een jongen van negen, werd gereanimeerd. Maar hij is volgens Italiaanse media intussen overleden aan zijn verwondingen.

Over leeftijden en nationaliteiten van de dodelijke slachtoffers kon Simone Bobbio van de Alpine reddingsdienst nog niets zeggen. Het zou naast Italianen om Duitse en Britse toeristen gaan, maar officieel is dat niet bevestigd.

Volgens de krant Corriere Della Serra werd de reddingsactie bemoeilijkt door het feit dat de cabine, waarin 40 mensen kunnen zitten, in een bebost gebied viel.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval met de kabelbaan is kunnen gebeuren, de Italiaanse krant La Repubblica spreekt over “een mogelijk falen van de kabel”. “Het ziet ernaar uit dat de cabine helemaal verwoest is, wat aanduidt dat de val duidelijk significant was”, zegt Walter Milan van het reddingsteam aan Rainews 24.

Gesloten voor onderhoudswerken

Stresa is een populaire bestemming voor toeristen, zowel in de zomer als in de winter. De kabelbaan is zaterdag nog maar pas heropend. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die de regering van premier Mario Draghi onlangs heeft beslist. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa was de kabelbaan tussen 2014 en 2016 gesloten voor onderhoudswerken. De kabels ondergingen daarbij een röntgenonderzoek om de dichtheid te verifiëren. Ook alle cabines werden uiteengehaald voor een grondig onderhoud en er werden camera’s geïnstalleerd.

Pretpark

Het mag een klein wonder heten dat er nog niet meer slachtoffers gevallen zijn, zeggen Italiaanse autoriteiten. Op de top van Mottarone ligt er een klein pretpark, Alpyland, met een achtbaan voor kinderen met 360 graden uitzicht op het pittoreske meer beneden en de omliggende bergtoppen. Maar zondagmiddag was het nog niet zo druk en was het aantal plaatsen in de cabine beperkt door de coronamaatregelen. Anders was het menselijke leed wellicht nog veel groter geweest.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(lto,tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen