Nafi Thiam blijft bij verspringen ruim onder record tijdens eerste wedstrijd, Rani Rosius is baas op 200 meter

Nafi Thiam blijft bij verspringen ruim onder record tijdens eerste wedstrijd, Rani Rosius is baas op 200 meter

Foto: ANP

Nafi Thiam heeft maandag het verspringen gewonnen op de T-meeting in het Nederlandse Tilburg. Ze sprong naar 6m42, nog een stevig eindje onder haar nationaal record van 6m86. Toch reageerde de olympische kampioene in de zevenkamp na afloop tevreden.

Eerder maandagmiddag had Thiam ook al een 100 meter horden gelopen in 13.68. Haar olympisch seizoen is daarmee afgetrapt. De zevenkampster stak afgelopen winter nog de Europese titel op zak in de vijfkamp, maar het was al van oktober 2019 geleden dat ze in openlucht nog eens in competitie trad. “Het was enorm lang geleden. Dan is het logisch dat het allemaal nog wat zoeken is”, aldus Thiam. “Daarom ben ik blij met mijn uitslagen vandaag. Voor een eerste wedstrijd in zo’n lange tijd is dit gewoon goed. Ik ben op de goede weg voor Tokio.”

Op de horden was Thiam vooral te spreken over haar start. “Ik was goed weg, maar aan het laatste stuk is er duidelijk nog werk. Dat zal wel komen door meer wedstrijden te lopen.” In het verspringen maakte de wind, die voortdurend draaide, het lastig. “Het was enorm moeilijk in deze omstandigheden. Als de wind de hele tijd in dezelfde richting zou blazen, kon ik mijn aanloop bijsturen, maar nu lukte dat niet.”

De komende weken verkiest Thiam competities behoorlijk dicht bij huis. In Diamond League’s zal ze niet te zien zijn. “Ik heb tegen mijn management gezegd dat ik geen vliegtuigen wil nemen om zeker niet besmet te geraken met COVID-19. En bovendien zijn hoogspringen en verspringen de enige disciplines waarin ik meekan op zo’n Diamond League. Dan verkies ik een wedstrijd als vandaag, waarbij ik aan twee proeven kan deelnemen.”

Rosius wint op 200 meter en wordt vierde op 100 meter

Rani Rosius heeft op de T-meetingde 200 meter ge wonnen in 23.83. Op de 100 meter bleef de 21-jarige Limburgse spurtbelofte steken op een vierde plaats in 11.70.

De weersomstandigheden waren met regen en frisse temperaturen allesbehalve goed in Tilburg. Bij een tegenwind van 0.6 meter per seconde won Rosius maandag de 200 meter in 23.83, haar tweede chrono ooit. Haar persoonlijk record bedraagt 23.69. Op de 100 meter was Rosius in de reeksen de snelste in 11.68. In de finale was het vat af en moest ze vrede nemen met een vierde plaats in 11.70.

“Er zat helemaal niks meer in”, zei een vermoeide Rosius na de finale van de 100 meter. Over haar eerste twee wedstrijden van de dag was ze wel te spreken. “Die 200 meter was echt goed in die omstandigheden. Ik durf nu eindelijk door te lopen. Vroeger had ik altijd schrik om stil te vallen in het laatste stuk van een 200 meter, maar nu hebben we hard op langere stroken gewerkt en gaat het beter.”

Rosius kwam maandag ook nog even terug op haar nieuw persoonlijk record van 11.33 op de 100 meter van afgelopen vrijdag in Dessau. “Echt super”, zei ze daarover. “Ik hoop om er nog iets af te pitsen, maar dat zal niet veel zijn dit seizoen. Ik mag nu al tevreden zijn met wat ik bereikt heb en het seizoen is nog maar net bezig.”

Nafi Thiam blijft bij verspringen ruim onder record tijdens eerste wedstrijd, Rani Rosius is baas op 200 meter
Foto: BELGA
Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden