Nafi Thiam is nog niet in topvorm (en dat is helemaal volgens plan)

Nafi Thiam is nog niet in topvorm (en dat is helemaal volgens plan)

Thiam won dan wel het verspringen, ze bleef ver onder haar Belgisch record. “De wind was erg hinderlijk.” Foto: ANP

Zwaar indruk maken, zoals ze dat al zo vaak deed, deed ze gisteren bij haar seizoensopener nog niet. Kon ook moeilijk in de regen en wind, die spelbreker speelden in Tilburg. Nafi Thiam (26) maakt zich dan ook geen zorgen, want haar hele plan is erop afgestemd om pas in Tokio haar topvorm te bereiken. Er resten haar nog 72 dagen om die gouden, olympische vorm te pakken te krijgen.

Staan 4 en 5 augustus al in uw agenda aangekruist? Toch maar doen, zouden we zeggen. Want dan gaat Nafi Thiam in Tokio op zoek naar een tweede olympische titel op rij in de zevenkamp. Haar Road to Tokyo kwam gisteren in het Nederlandse Tilburg in de laatste rechte lijn. Thiam werkte er haar eerste wedstrijd van dit olympische seizoen af. Van Japanse omstandigheden was er op deze T-meeting nog geen sprake. Het was er amper een graad of twaalf, het regende en het waaide ook nog eens hard.

De olympisch kampioene zevenkamp liep 13.68 op de 100 meter horden, 34 honderdsten boven haar persoonlijk record. Daarna liet ze 6m42 optekenen in het verspringen, 44 centimeter onder haar Belgisch record, maar wel goed voor de zege. Een eerder bescheiden opener, maar Thiam kon het slechte weer als excuus inroepen. “Het was enorm moeilijk in deze omstandigheden. De wind heeft mij vooral bij het verspringen gehinderd omdat hij de hele tijd draaide. Zo was het lastig om mijn aanloop bij te sturen. Op de horden was ik goed weg, maar aan mijn laatste stuk is nog werk.”

Nafi Thiam is nog niet in topvorm (en dat is helemaal volgens plan)
Foto: BELGA

Niet onbelangrijk om te vermelden: Thiam werkte in Tilburg pas haar eerste competitie in openlucht af sinds oktober 2019. In 2020 miste ze de weinige wedstrijden die konden doorgaan met een achillespeesblessure. “Na zo‘n lange tijd is het logisch dat het allemaal nog wat zoeken is. Daarom ben ik tevreden. Voor een eerste wedstrijd is dit gewoon goed. Ik ben op de goeie weg voor Tokio.”

Geen vliegtuigen nemen

Dat de zevenkampster haar seizoen opende op een relatief kleine wedstrijd in Tilburg, is niet zonder reden. Ze schuwt zo kort voor de Spelen alle risico‘s. “Ik heb tegen mijn management gezegd dat ik geen vliegtuigen wil nemen om zeker niet besmet te geraken met Covid. Dan verkies ik een wedstrijd als vandaag. Anderhalf uurtje rijden. Relaxed.”

Thiam werkt vóór Tokio niet alleen geen internationale topwedstrijden af, maar ook geen enkele meerkamp. Zo zal het op de Spelen net geen twee jaar geleden zijn dat ze nog aan de start stond van een zevenkamp. “Ik had volgend weekend in Götzis kunnen deelnemen, maar daar zou ik weinig mee opschieten. De bedoeling is nu net om pas in Tokio mijn grote topprestatie neer te zetten.” Pieken op het juiste moment heet dat.

De komende weken zien we Thiam opnieuw in kleine en middelgrote wedstrijden niet al te ver van huis. Op 1 juni gaat ze hoogspringen in het Franse Montreuil, op 12 juni opteert ze in Leiden opnieuw voor de 100 meter horden en het verspringen en op 19 juni volgt een 200 meter in Nijvel. Haar disciplines voor het BK op 26 en 27 juni heeft ze nog niet uitgekozen.

Eén ding is wel al zeker: nadien gaan we haar niet meer veel in actie zien. “Na het BK zou ik me stilaan klaar moeten voelen. In juli wil ik niks meer op de planning hebben”, luidt het. Dan is het enkel nog wat trainen en uitrusten geblazen. Op 17 juli stapt Thiam op het vliegtuig naar Tokio. Daar zal de zon ongetwijfeld harder schijnen dan gisteren in Tilburg.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden