Crematorium draait deels op zonne-energie: “Drie miljoen kilo CO₂-uitstoot vermeden”

Gedeputeerde Riet Gillis, op het dak van crematorium Siesegem: “Met de installatie van deze zonnepanelen nemen we als provincie onze voorbeeldfunctie op.” 

Gedeputeerde Riet Gillis, op het dak van crematorium Siesegem: “Met de installatie van deze zonnepanelen nemen we als provincie onze voorbeeldfunctie op.” ©  provincie Oost-Vlaanderen

Aalst -

Crematorium Siesegem in Aalst wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Op het dak zijn daarom 790 zonnepanelen geïnstalleerd.

Intercommunale Westlede, uitbater van de drie Oost-Vlaamse crematoria in Lochristi, Sint-Niklaas en Aalst, installeerde de bijna achthonderd panelen met financiële steun van de provincie. “Dat past binnen een breder plan om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt Hans Masuy, directeur van Westlede. De zonnepanelen zullen naar verwachting 269 MWh per jaar aan stroom produceren. Die wordt niet enkel gebruikt voor de eigen energiebehoefte van het crematorium, naar schatting één derde zal geïnjecteerd worden op het net om aan bijna dertig gezinnen groene stroom te leveren.

Per jaar wordt zo 132 ton CO₂-uitstoot vermeden.“Over hele de levensduur van de installatie zal zelfs drie miljoen kg CO₂-uitstoot worden vermeden”, zegt Masuy. “Vanzelfsprekend past deze investering ook binnen de ambities van het burgemeestersconvenant dat de stad Aalst ondertekende om de uitstoot van CO₂ op het gemeentelijk grondgebied tegen 2030 met 40 procent te verminderen.”

“Het dak van het crematorium in Aalst is een zeer zichtbare plek. Met deze installatie van de zonnepanelen nemen we onze voorbeeldfunctie op”, voegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Energie en Klimaat nog toe. De provincie investeerde 160.000 euro in de installatie. Momenteel loopt ook de inschrijvingsperiode voor de vijfde groepsaankoop voor zonnepanelen van de provincie.

© TV Oost

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs