VN-mensenrechtencommissaris: “Israël is mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden”

VN-mensenrechtencommissaris: “Israël is mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden”

Michelle Bachelet Foto: AP

Israël heeft zich met zijn recente luchtaanvallen op de Gazastrook mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, aldus VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet donderdag. Ze zegt geen bewijzen te hebben gezien dat de als doelwit aangemerkte gebouwen werden gebruikt voor militaire doeleinden.

Bachelet uitte haar zorgen over de recente escalaties in de Gazastrook en Israël in een zitting van de VN-Mensenrechtenraad. Hamas, de groepering die de Gazastrook beheerst, en Israël voerden gedurende anderhalve week via de lucht aanvallen op elkaar uit totdat er op 21 mei een wapenstilstand werd overeengekomen.

Volgens Bachelet kunnen de Israëlische aanvallen oorlogsmisdaden zijn geweest als blijkt dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de andere strijdende partij en burgers, en de luchtaanvallen een buitensporige impact hebben gehad op burgers en hun eigendommen.

“Geen bewijs”

Er zijn in de Gazastrook volgens de commissaris veel burgerslachtoffers gevallen en er is ook grote schade ontstaan aan onder meer woningen, gezondheidsinstellingen en mediakantoren. “Ondanks dat Israël claimt dat in deze gebouwen gewapende groeperingen zaten of dat de gebouwen voor militaire doeleinden werden gebruikt, hebben wij nog geen bewijs gezien”, aldus Bachelet.

Bachelet wijst erop dat Israëli’s het recht hebben om zichzelf te verdedigen, maar benadrukt ook dat de Palestijnen dezelfde rechten hebben. De commissaris uitte ook kritiek op Hamas en andere militante groeperingen, omdat zij raketten willekeurig hebben afgevuurd.

Israël weigert medewerking

De raad stemde voor een internationaal onderzoek naar misdaden in het conflict met 24 landen voor, 9 tegen en 14 onthoudingen. Ook wordt een onderzoek ingesteld naar “systematische’ misstanden in zowel Israël als de Palestijnse gebieden. Daarin worden ook de achterliggende oorzaken onderzocht.

De Israëlische ambassadeur bij de VN in Genève had scherpe kritiek op het besluit dat volgens haar niets met mensenrechten heeft te maken. Israël zal dan ook geen medewerking verlenen. De Verenigde Staten lieten weten het besluit diep te betreuren. Het zou de recent geboekte vooruitgang in gevaar brengen.

Elf dagen

De elf dagen durende aanvallen hadden vooral grote gevolgen voor de inwoners van de Gazastrook, waar de schade het grootst is. Er zijn naar schatting 74.000 mensen ontheemd geraakt. Volgens de lokale autoriteiten zijn er 253 doden, onder wie 66 kinderen, gevallen door de acties van de Israëlische strijdkrachten. In Israël is melding gedaan van twaalf doden. Onder die slachtoffers zijn twee minderjarigen.

De escalatie tussen de Gazastrook en Israël vond plaats na een periode van opgelopen spanningen in Jeruzalem. Hamas vuurde de eerste raketaanvallen af na botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische veiligheidsdiensten bij protesten tegen de dreigende uitzetting van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. Israël reageerde op zijn beurt met zware en naar eigen zeggen “afschrikkende” aanvallen op doelen in de Gazastrook.

Corrigeer

MEER NIEUWS