Paulien Couckuyt stoomt naar olympische limiet en persoonlijk record in Oordegem, Alexander Doom klopt Dylan Borlée

Paulien Couckuyt stoomt naar olympische limiet en persoonlijk record in Oordegem, Alexander Doom klopt Dylan Borlée

Foto: BELGA

Paulien Couckuyt is zaterdag bij de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem onder de olympische limiet op de 400 meter horden gedoken. Ze klokte een persoonlijk record van 55.37. Op de 400 meter was Alexander Doom de beste Belg.

Sinds 2019 stond het persoonlijk record van de uittredende Europese beloftekampioene op 55.46. De olympische limiet bedraagt 55.40. In Oordegem dook Couckuyt dus onder beide chrono’s. De winst was zaterdag voor de Britse Jessica Turner in een impressionante 54.77.

“Ik voelde het ergens wel aankomen”, vertelde Couckuyt na afloop. “Op training zat het goed, en het stralende weertje van vandaag helpt natuurlijk ook. En toch blijft het een grote opluchting om die limiet nu al op zak te hebben. In mijn hoofd zat om die tijd pas eind juni op het BK te lopen, maar nu kan ik mij zonder enige zorgen op Tokio voorbereiden.” Nu ze de rechtstreekse limiet op zak heeft, moet de Belgian Cheetah zich niets meer aantrekken van de World Rankings. “En dat is fijn. Want hoewel ik er vertrouwen in had dat ik me zou plaatsen via de rankings, blijft het in zo’n geval toch altijd een beetje stressen tot de laatste dag.”

Couckuyt heeft al nagedacht over wat ze in Tokio wil bereiken. “Ik mik vol op de halve finales. Als ik alles na vandaag nog wat kan optimaliseren, moet dat altijd lukken. Hopelijk is Hanne Claes tegen dan ook weer in topvorm. Spijtig dat zij nu nog op de sukkel is”, besloot ze.

Doom klopt Borlée

Alexander Doom was zaterdag bij de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem de beste Belg over 400 meter. Hij lukte een persoonlijk record van 45.96 en onderstreepte zijn kandidatuur om met de Belgian Tornados naar Tokio te gaan.

Het persoonlijk record van de 24-jarige Doom stond sinds 2019 op 46.43. Daar haalde hij zaterdag dus een enorme hap af. Dylan Borlée kende minder succes en bleef steken op 46.40. Zijn persoonlijk record bedraagt 45.55. De winst ging in Oordegem naar de Nederlander Jochem Dobber in 45.52.

“Ik wist dat er veel mogelijk was omdat het op training heel goed draaide”, vertelde Doom na afloop. “Maar dat ik bij mijn eerste koers meteen onder de 46 seconden zou duiken, had ik natuurlijk niet verwacht. En dan te weten dat ik na het EK indoor in maart zes weken heb stilgelegen door een hamstringblessure.”

De West-Vlaming moest hard lachen toen hij de vraag kreeg of hij nu een zekerheid is voor de 4x400 meter in Tokio. In het verleden was Doom wel eens kritisch voor de selectiepolitiek van Jacques Borlée. “Er wordt niet gecommuniceerd over de manier waarop de selectie gemaakt zal worden, dus ik weet niet waar ik me aan moet verwachten, maar het lijkt me duidelijk dat mijn kansen na vandaag gestegen zijn”, aldus Doom.

Op de 400 meter horden plaatste Tuur Bras zich met 50.90 voor het EK U23 in het Estse Tallinn.

Bolingo verbetert persoonlijk record op 200 meter

Cynthia Bolingo heeft zaterdag op de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem haar persoonlijk record op de 200 meter bijgesteld naar 23.07. Op de 400 meter lukte Femke Bol een Nederlands record van 50.56.

Het persoonlijk record van Bolingo, vooral een specialiste van de 400 meter, stond op de 200 meter al sinds 2015 op 23.11. Haar collega bij de Belgian Cheetahs Imke Vervaet benaderde zaterdag met 23.35 haar persoonlijk record, dat op 23.24 staat.

“Het gevoel was niet goed, dus ik kan zeker nog beter, maar ik ben heel blij met de tijd”, vertelde Bolingo na afloop. “Het werd dringend tijd dat ik dat record uit 2015 eens van de tabellen liep. Het is nu echt wel een hele goeie seizoensstart aan het worden.” Vorige week liep de Belgian Cheetah al een sterke 400 meter in 51.75.

Komende week loopt Bolingo twee sterk bezette internationale 400 meters. Eerst in Montreuil op 1 juni en vervolgens in Hengelo op 6 juni. Of ze de olympische limiet van 51.35 in de benen heeft, wilde ze niet gezegd hebben. “Voorspellen wat er mogelijk is, dat kan ik niet. Ik wil mezelf vooral niet te veel druk opleggen, maar er zit zeker nog meer aan te komen. De piek volgt pas in augustus.”

Op de 100 meter eindigde Rani Rosius als tweede in 11.45, twaalf honderdsten boven haar persoonlijk record. De winst ging naar de Duitse Tatjana Pinto in 11.31.

Debjani wint 800 meter, Milanov stelt teleur in discuswerpen

Ismael Debjani heeft zaterdag bij de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem de 800 meter gewonnen in een persoonlijk record van 1:46.31. Discuswerper Philip Milanov kon niet overtuigen met 63m85.

Het Belgisch record van Milanov bedraagt 67m26. Daar kwam hij zaterdag dus niet bij in de buurt. Zijn prestatie in Oordegem betekende wel een beste seizoensprestatie. Debjani verbeterde zijn vier jaar oude persoonlijk record, dat op 1:46.40 staat. De komende weken keert de nationale recordhouder op de 1.500 meter terug naar zijn favoriete afstand, te beginnen woensdag in het Slovaakse Samorin.

In de 1.500 meter in Oordegem maakten drie Belgische beloften het mooie weer. Thomas Vanoppen won in een knappe 3:38.48. Louis Vandermessen volgde in 3:38.72, Pieter Sisk liep 3:39.50. Ze zijn alle drie geplaatst voor het EK U23 in juli in Tallinn. Min of meer op hetzelfde moment deed Jochem Vermeulen in het Nederlandse Nijmegen nog beter door zijn 1.500 meter af te haspelen in 3:36.40. Hij komt de Belgische top vijftien aller tijden binnen en gaat onder meer Isaac Kimeli voorbij.

Michael Somers was zaterdag in Oordegem de beste Belg op de 5.000 meter in een persoonlijk record van 13:37.67. Iets verderop in de koers plaatste Guillaume Grimard zich met 13:50.90 voor het EK U23.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden