Kerstkaartje van Parijs naar Geel maakt omweg via… Korea

Kerstkaartje van Parijs naar Geel maakt omweg via… Korea

Het kaartje is afgestempeld op 23 december vorig jaar en kwam pas op 28 mei op bestemming aan. Foto: RR

Geel -

Gelenaar Paul Helsen keek vrijdag vreemd op toen hij van zijn zus in Parijs een kaartje aankreeg om hem een prettig kerstfeest en voorspoedig 2021 toe te wensen. Het poststuk was een tijdje verdwaald in Korea.

Te voet van Parijs naar Geel-Ten Aard zou je er ongeveer twee weken over doen om de 350 kilometer te overbruggen. Maar de Franse posterijen kozen kennelijk een andere verplaatsingsmethode, want een eenvoudig, helder geschreven en voldoende gefrankeerd kaartje deed er maar liefst vijf volle maanden over om tot bij de bestemmeling te geraken. De envelop is afgestempeld op 23 december vorig jaar door La Poste in Parijs, op 28 mei viel het uiteindelijk in de bus van Paul Helsen in Ten Aard. Een stempel op de omslag verraadt het oponthoud: ‘missent to Korea’, per ongeluk naar Korea verstuurd. Een klein ommetje van zowat 17.000 kilometer.

“Nee, ik heb ook geen enkel idee hoe die omweg via Korea te verklaren valt, maar ik ben wel blij dat Kim Jong-un (Noord-Koreaanse dictator, red.) zo vriendelijk is geweest om het terug te sturen”, lacht Paul Helsen. “Serieus, het is toch bizar dat ze zich in Korea de moeite hebben getroost om het kaartje terug te sturen naar Europa. Het gaat ten slotte maar om een nieuwjaarskaartje.” Het feit dat zo een stempel met de boodschap ‘missent to Korea’ simpelweg bestaat, lijkt aan te geven dat het vaker voorvalt.

Een van Pauls vijf oudere zussen woont al een tijdje in Parijs. Ze hebben eigenlijk niet de gewoonte om elkaar kerst- en nieuwjaarswensen per post over te brengen. “Normaal hebben we met de hele familie ieder jaar een kerst- en nieuwjaarsfeestje hier in Ten Aard, zodat kaartjes niet nodig zijn. Maar door corona en het overlijden van onze vader, de bindende factor binnen de familie Helsen, is dat fysieke contact jammer genoeg danig verwaterd. Op die manier is kaartjes sturen toch een manier van communiceren geworden, zeker voor diegenen die wat ver van elkaar wonen. En dan krijg je plots in mei een kerstkaartje van je zus…”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio