200 Kempense speel- en sportterreinen en schoolbuurten worden rookvrij

200 Kempense speel- en sportterreinen en schoolbuurten worden rookvrij

Achttien Kempense gemeenten doen al mee met Generatie Rookvrij. Foto: Tommy Maes

Balen / Mol / Westerlo / Herselt / Hulshout / Laakdal / Meerhout / Geel / Herentals / Herenthout / Olen / Kasterlee / Lille / Grobbendonk / Vorselaar / Vosselaar / Beerse / Oud-Turnhout -

Maar liefst 130 speelterreinen in de Kempen zijn voortaan rookvrij, waaronder de speeltuin van recratiedomein Keiheuvel in Balen. Ook sportsite Den Uyt in Mol en zeventig schoolomgevingen volgen het voorbeeld. Achttien Kempense gemeenten werken daarvoor samen.

Net op de Werelddag zonder tabak zijn maandag 130 speelterreinen in onze regio rookvrij geworden. Het gaat om alle gemeentelijke speelterreinen in Balen, Meerhout, Laakdal, Westerlo, Hulshout en Herselt, aangevuld met enkele speelterreinen met vrijwilligers zoals Kinderweelde in Meerhout. In Geel worden de speelterreinen in het najaar rookvrij gemaakt. Daarnaast worden de omgevingen van lagere scholen in Olen, Herentals, Herenthout, Lille, Kasterlee, Vorselaar, Vosselaar, Grobbendonk, Beerse en Oud-Turnhout rookvrij. En ten slotte is sportsite Den Uyt in Mol voortaan ook rookvrij.

200 Kempense speel- en sportterreinen en schoolbuurten worden rookvrij
De speeltuin van de Keiheuvel in Balen is voortaan rookvrij. Foto: Tommy Maes

Het gaat om een initiatief van Generatie Rookvrij, een beweging die elk kind dat geboren is vanaf 2019 rookvrij wil laten opgroeien. “Eigenlijk willen we iedereen overtuigen om niet meer te roken in de nabijheid of in het zicht van kinderen”, licht Veronique Le Ray van Generatie Rookvrij toe. “Zo lopen kinderen 20% meer risico om via passief roken kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen. Daarnaast is zien roken nog vaak doen roken. Drie rokers op vier hopen ook dat hun kinderen niet beginnen met roken. Daarom is het belangrijk om zelf een goed voorbeeld te geven en niet meer in het zicht van kinderen te roken.”

In de Kempen wordt het project ondersteund door achttien gemeentebesturen, de intergemeentelijke preventiewerkers van CGG Kempen en Logo Kempen. “Naast het rookvrij maken van speel- en sportterreinen en schoolomgevingen willen we ook de hand uitsteken naar de rokers”, zeggen Lieselot Wynants van Logo Kempen en Fien Engels van CGG Kempen. “Zo organiseren de gemeenten onder meer rookstopcursussen. En natuurlijk volgen er nog verdere stappen om nog meer locaties rookvrij te maken. Zo starten we in het najaar bijvoorbeeld met een campagne naar middelbare scholen. We hopen dat andere gemeenten in de nabije toekomst ook meedoen.”

200 Kempense speel- en sportterreinen en schoolbuurten worden rookvrij
Leerlingen van basisschool De Stapsteen in Mol kleurden de kaart met de deelnemende gemeenten. Foto: Tommy Maes

De speeltuin van recreatiedomein Keiheuvel in Balen is een van de rookvrije speelterreinen. “Tijdens Bengelpop is onze speeltuin al achttien jaar rookvrij, maar voortaan is dat dus het hele jaar door”, zegt Raf Mertens van recreatiedomein Keiheuvel. “We gaan geen jacht maken op rokende ouders op ons terrein, maar onze medewerkers zullen hen daarover wel aanspreken. We plaatsen ook aan alle ingangen voldoende signalisatie zodat iedereen die hier binnenkomt op de hoogte is.”

Kaart inkleuren

Leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool De Stapsteen uit Mol-Sluis, onder wie kinderburgemeester van Mol Fiene Drooghmans, kleurden een kaartje met de deelnemende Kempense gemeenten en speelden vervolgens de rookvrije speeltuin in. “Het is een goed initiatief om speeltuinen rookvrij te maken”, vertelt Fiene Drooghmans. “Ik vind het zelf niet fijn dat mensen in de buurt van kinderen roken. Het is niet alleen schadelijk, maar geeft ook een slecht voorbeeld. Daarom is het goed dat mensen worden overtuigd om niet meer in het zicht van kinderen te roken. Ook in de hele sportsite Den Uyt in Mol mag dat voortaan niet meer.”

Julien Verhoeven is een geëngageerde inwoner van Westerlo, die zich mee inzet voor rookvrije speeltuinen. “Ik heb zelf vijf kinderen en vier kleinkinderen en daarom vind ik het heel belangrijk dat publieke speeltuinen rookvrij zijn”, zegt hij. “Daarom zet ik me mee in voor Generatie Rookvrij. Vrienden en kennissen zijn daar positief over, ook degenen die zelf roken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio