Wereldgezondheidsorganisatie beslist in november over pandemieverdrag

Wereldgezondheidsorganisatie beslist in november over pandemieverdrag

Foto: AFP

Het idee van de Europese Unie (EU) omtrent een pandemieverdrag neemt gestalte aan. De leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) willen in november beslissen of ze daaromtrent formele onderhandelingen zouden starten. Ondertussen strijdt de VN-organisatie om meer geld.

De 194 leden beslisten maandag om tijdens een speciale zitting in november zich over het door de EU voorgestelde pandemieverdrag te buigen. Het idee ontstond vanwege de zware gevolgen van de wereldwijde verspreiding van het virus. Een verdrag moet bewerkstelligen dat landen bij een pandemie beter voorbereid zijn en beter samenwerken. “Pandemievoorbereiding begint” nu, tweette voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Een uitgemaakte zaak is het evenwel nog lang niet. Sommige landen maken voorbehoud en sommige willen geen nieuwe internationale verplichtingen aangaan.

WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus riep de lidstaten maandag op zijn organisatie financieel beter te ondersteunen.

De lidstaten hebben op hun bijeenkomst van maandag een programmabudget van 6,1 miljard dollar voor 2022/2023 beslist, vijf procent meer dan in de huidige periode van twee jaar.

Tedros beklemtoonde ook dat de pandemie nog niet voorbij is. “Het is een realiteit dat wij nog veel werk voor de boeg hebben om een einde te maken aan deze pandemie”, zei hij. “Het bemoedigt ons dat het aantal gemelde infecties en sterfgevallen wereldwijd verder daalt, maar het zou een monumentale fout zijn als een land zou denken dat het gevaar voorbij is.”

Corrigeer

MEER NIEUWS