Belgisch luik aanslagen Parijs vrijdag ingeleid voor correctionele rechtbank

Belgisch luik aanslagen Parijs vrijdag ingeleid voor correctionele rechtbank

Foto: Shutterstock

De Brusselse correctionele rechtbank buigt zich vanaf vrijdag, 4 juni, over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. 14 verdachten moeten zich verantwoorden voor hun rol in de voorbereidingen en de nasleep van die aanslagen.

Vrijdag wordt het dossier enkel ingeleid en wordt beslist wanneer het proces zal plaatsvinden. Dat zal in ieder geval in het najaar zijn. De zitting van vrijdag, en de volgende zittingen, vinden plaats in de Justitia-site, in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren.

Overgeleverd

Op 13 november 2015 pleegden drie commando’s van negen mannen aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. Op 22 maart 2016 sloeg de terreurcel achter die aanslagen ook toe op de luchthaven van Zaventem en in de metro in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België 32.

Meteen na de aanslagen in Parijs ging een grootscheeps gerechtelijk onderzoek van start, zowel in Frankrijk als in België. Al snel was immers gebleken dat de daders van de aanslagen zich in de Brusselse regio hadden voorbereid en schuilgehouden. Verschillende verdachten werden geïdentificeerd en opgepakt. De belangrijkste van hen zijn inmiddels overgeleverd aan de Franse justitie en zullen daar terechtstaan voor hun rol in de aanslagen.

14 personen

Daarnaast vervolgt het Belgische federaal parket nog 14 andere personen die ook op een of andere manier bij de voorbereiding van die aanslagen geholpen zouden hebben, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag werd voorbereid.

Het gaat om Sammy Djedou, Youssef en Ayoub Bazarouj, Abid Aberkan, Ibrahim Abrini, Mohamed Rabhioui, Soufiane Al Aroub, Abdoullah Courkzine, Smaïl Farisi, Youssef El Ajmi, Zakaria Jaffal, Rafik El Hassani, Lazez A. en Meryem E.B. De eerste twaalf moeten terechtstaan voor, onder meer, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terwijl Lazez A. vervolgd wordt voor inbreuken op de wapenwetgeving en Meryem E.B. omdat ze voor valse documenten zou gezorgd hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS