Faillissement dreigt nu ook voor WannaWork van Sihame El Kaouakibi

Faillissement dreigt nu ook voor WannaWork van Sihame El Kaouakibi

El Kaouakibi bij de lancering van WannaWork in 2017. Foto: Wim Hendrix

Antwerpen -

De Ondernemingsrechtbank in Antwerpen zal zich op 24 juni buigen over de vordering tot faillissement tegen WannaWork, een vennootschap opgericht door Sihame El Kaouakibi. Maar volgens de advocaten van WannaWork is een faillissement niet aan de orde.

Voor de Ondernemingsrechtbank in Antwerpen stonden donderdag twee zaken rond de vennootschap WannaWork (WW), destijds opgericht door Sihame El Kaouakibi en haar partner om kansarme jongeren aan werk te helpen. Sinds de storm rond de Let’s Go Urban-oprichtster losbarstte, kwamen zowat al haar vennootschappen in zwaar weer terecht.

De curator die aangesteld werd in het faillissement van Point Urbain, meester Philippe Termote, diende een vordering tot het faillissement van WW in. Volgens hem heeft de vennootschap niet voldoende geld om schulden te betalen en draait ze al jaren verlies. Hij wordt daarin gesteund door de voorlopig bewindvoerder, meester Jean Hendrickx, die zelf ook een vordering tot faillissement wilde indienen.

De advocaten van WW gaan zich tegen het faillissement verzetten. “Onze cliënte wordt op een onmenselijke manier door de maatschappelijke pletwals gehaald”, zei meester Joris Vercraeye. “Alles wat met mevrouw El Kaouakibi te maken heeft moet kapot, zo lijkt het wel. Niet in het minst door de beschamende rol die de media gespeeld hebben.” Volgens Vercraeye zijn de schulden beperkt. De rechtbank heeft de eigenlijke behandeling van de zaak uitgesteld naar 24 juni.

Lege doos

Eerst moeten de rechters beslissen of een bedrag van 475.000 euro dat door Point Urbain opgehaald werd bij verschillende industriëlen en vervolgens naar WW werd doorgestort een obligatielening betreft, dan wel tot de rekening courant behoort. Het bedrag werd ingezameld voor de oprichting van het project WW, pas nadien werd de vennootschap opgericht. Daarover volgt een vonnis op 17 juni.

WW werd ondertussen verkocht aan de Copus Group, waaronder rekruteringsbedrijven als Seal en Vivaldis vallen. Over verschillende jaren zou Copus in totaal 1,5 miljoen euro betalen voor WW. “Een eerste schijf van 100.000 euro werd meteen naar de persoonlijke vennootschappen van El Kaouakibi en haar partner weggesluisd”, aldus curator Termote. Dat zegt ook de voorlopig bewindvoerder. “Ik stel vast dat WW een lege doos is, alles is verkocht. Het moment dat er geld binnenkomt, gaat het meteen weer weg naar de bestuurders.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio