Zonnepanelen brengen communicatie van Nederlandse hulpdiensten in de war

Zonnepanelen brengen communicatie van Nederlandse hulpdiensten in de war

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In Nederland wordt de communicatie tussen eenheden van politie, brandweer en ambulance steeds vaker verstoord. De schuldige? Elektromagnetische straling van zonnepanelen. Daarvoor waarschuwt het Nederlandse Agentschap Telecom in zijn jaarverslag.

Alle elektronische apparaten zenden elektromagnetische golven uit en zorgen voor ruis. Bij onzorgvuldig aangelegde installaties van zonnepanelen komt er echter zoveel straling vrij dat het Nederlandse communicatiesysteem C2000 verstoord kan geraken. “Als er niets gedaan wordt, wordt het probleem steeds groter. We zijn bezorgd over deze ontwikkeling”, staat te lezen in het jaarverslag van het Nederlandse Agentschap Telecom. De problemen zijn zo groot dat “de bruikbaarheid van de frequentieruimte op het spel staat”.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen, omdat ze kunnen profiteren van gunstige regelingen van de overheid. Het agentschap onderzoekt nu tientallen storingsmeldingen waarbij zonnepanelen de mogelijke boosdoener zijn. Om het probleem te bestrijden heeft het Agentschap Telecom afspraken gemaakt met installateurs, zodat de installatie van panelen gebeurt op een manier die de hinder beperkt. Ook is het Agentschap een zaak gestart tegen een fabrikant van omvormers voor zonnepanelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS