Heusden gaat voor rustige zomer: geen Heusdenkoers of Heusden Leeft

Heusden gaat voor rustige zomer: geen Heusdenkoers of Heusden Leeft

Foto: ghl

Destelbergen -

De wielerhoogdag van Heusden gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Behalve de koers ook geen vedettenparade of glimmende bolides tijdens het Oldtimertreffen.“Achter grote publiekstrekkers zit een uitgebreide voorbereiding, daarom moesten we nu knopen doorhakken.”

Schepen van Feestelijkheden Wim Raman (N-VA) liet het vorige week op de gemeenteraad al doorschemeren: er was weinig kans op een volkstoeloop midden augustus in Heusdendorp, omdat er nog te weinig duidelijkheid was over de concrete maatregelen van het zogenaamde zomerplan, de federale maatregelen waarin alles moet gekaderd worden.

Overleg met de verschillende actoren heeft nu uitsluitsel gegeven: geen Heusdenkoers dit jaar – voor de tweede keer op rij al. De heisa rond het mogelijk verschuiven naar een zaterdag deed eerder al stof opwaaien, een bladzijde die sowieso dus omgeslagen wordt. Geen juichen en feesten met vedetten op het podium in het centrum, de hoofdmoot van Heusden Leeft, en evenmin een zondagmiddag met gestroomlijnde bolides - het Oldtimertreffen met Master of Ceremony Guy De Schuyter.

Crowd control

‘Alle partijen waren het erover eens om toch nog maar een jaartje te skippen, en er in 2022 een knaleditie van te maken”, klinkt het. Onder meer ‘crowd control’ zagen de organisatoren van bovenstaande evenementen niet zitten, gezien de volkstoeloop en de dynamiek die juist de unieke sfeer maken van een dergelijk volksfeest.

Naast een halfleeg glas, staat voor optimisten natuurlijk ook een halfvol glas. Veel kan niet, veel kan ook wel: een rommelmarkt, een aperitiefconcert, een activiteit van de Middenstandsvereniging van Heusden…. “Dit zijn kleinschalige initiatieven waarin de publieksstroom wel beter onder controle te houden is”, klinkt het na het overleg. Toch zal ook hier niet te hard van stapel gelopen worden: WTC Heusden lastte ondermeer de wielerkoers voor amateurs al af.

Kermis

Kermis is ook vermaak op het dorpsplein, met de autoscooter, de draaimolens en de hoge schommels vlakbij de kerk. Die attracties strijken na een jaartje onderbreking gelukkig wel opnieuw neer in het centrum van de gemeente. Net als op andere locaties zijn kermissen weer mogelijk van af volgende week 9 juni.Of dekenijen en buurtcomités de uitdaging van coronaveilige evenementen aangaan, moet door de organisatoren en het lokaal bestuur nog overlegd worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio