Cynthia Bolingo klokt op één na beste tijd in haar carrière, Rani Rosius “niet geïntimideerd” bij eerste krachtmeting met grote kanonnen

Cynthia Bolingo klokt op één na beste tijd in haar carrière, Rani Rosius “niet geïntimideerd” bij eerste krachtmeting met grote kanonnen

Foto: BELGA

Cynthia Bolingo heeft zondag de 400 meter gewonnen op de FBK Games in het Nederlandse Hengelo. De kersverse Belgische recordhoudster liep met 51.16 de tweede tijd uit haar carrière.

Dinsdag in het Franse Montreuil bracht Bolingo het Belgisch record op 50.75 en plaatste ze zich voor Tokio. In een winderig Hengelo bevestigde ze in een internationaal topveld haar grote vorm nog eens. Begin deze week stond haar persoonlijk record nog op 51.69.

“Ik was naar hier gekomen om te bevestigen, en dat is absoluut gelukt”, vertelde Bolingo na afloop. “Het was de vraag hoe ik fysiek en mentaal zou herstellen van mijn topprestatie van dinsdag, maar dat viel dus goed mee. Ik liep hier tegen hele sterke meisjes, dus het doet deugd om te kunnen winnen. Ik heb nooit eerder zo’n grote wedstrijd op mijn naam geschreven. Nu ga ik minstens tien dagen doortrainen en even geen wedstrijden lopen om nog wat sterker te worden.”

Anne Zagré moest op de 100 meter horden vrede nemen met een achtste plaats in 13.22, ruim boven haar seizoensbeste van 13.04. Elise Vanderelst finishte als tiende in de 800 meter in een seizoensbeste van 2:03.18. Paulien Couckuyt kende een mindere dag en bleef op de 400 meter horden steken op een zevende plaats in 56.70, ruim boven haar één week oude persoonlijk record van 55.37.

Rani Rosius zevende bij eerste krachtmeting met de grote kanonnen: “Niet geïntimideerd”

Rani Rosius is zondag als zevende geëindigd op de 100 meter bij de FBK Games in Hengelo. Bij haar eerste krachtmeting met de grote internationale sterren klokte ze 11.44, elf honderdsten boven haar persoonlijk record.

De winst ging op de 100 meter naar de Britse Dina Asher-Smith in 10.92, voor de Nigeriaanse Blessing Okagbare, die 11.02 liet optekenen. De Nederlandse Dafne Schippers moest het stellen met een vierde plaats in 11.15.

Voor Rosius was het een eerste keer dat ze tegen de absolute wereldtop uitkwam. Ze heeft vorig jaar al de Memorial Van Damme gelopen, maar toen ontbraken de grootste namen. “Ik ben er goed in geslaagd om rustig te blijven en was niet geïntimideerd”, vertelde de Limburgse na afloop. “Toen ik ze bij de start zag wegvliegen dacht ik wel ‘doei, ik loop wel mijn eigen race’. Mijn start was niet goed, maar 11.44 is lang niet slecht.”

In het polsstokstokspringen werd Ben Broeders, die al zeker is van Tokio, zesde met een seizoensbeste van 5m62. Zijn Belgisch record bedraagt 5m80. Thomas Carmoy moest in het hoogspringen vrede nemen met 2m20, terwijl zijn persoonlijk record op 2m27 staat. Het leverde hem wel nog een zesde plaats op. In de 800 meter finishte Eliott Crestan als achtste in 1:48.15, terwijl zijn persoonlijk record op 1:46.16 staat.

Ismael Debjani doet gouden zaak op olympische ranking

Ismael Debjani is zondag als vijfde gefinisht op de 1.500 meter bij de FBK Games in Hengelo. Hij klokte een seizoensbeste van 3:36.01 en doet een gouden zaak op de olympische ranking.

De winst ging zondag naar de Brit Jake Wightman in 3:34.67. Hengelo maakt deel uit van de Continental Tour Gold, en dus levert de vijfde plaats van Debjani heel wat bonuspunten op voor de olympische ranking. Hij begon als 36e op de ranking aan de meeting van zondag en schuift volgende week vermoedelijk op richting top 30, terwijl de eerste 45 naar Tokio mogen. Het Belgisch record van Debjani, in 2017 gelopen in Hengelo, staat op 3:33.70.

“Dit was een degelijke wedstrijd”, vertelde Debjan. “Om echt hard te gaan, was er iets te veel geduw onderweg, maar ik ben blij dat ik nog met een sterke laatste ronde kon uitpakken waarin ik heel wat plaatsjes won. Jammer dat ik pas vrijdagnamiddag vernam dat ik hier van start mocht gaan, want de voorbereiding was op die manier allesbehalve ideaal. Ik had geen tijd meer om bij de kinesist en de masseur te passeren. Het zal dus nog wel sneller gaan de komende weken.”

Ook Isaac Kimeli verscheen aan de start van de 1.500 meter in Hengelo, maar hij ontgoochelde zwaar. Hij bleef steken op een zestiende plaats in 3:45.50, ruim boven zijn persoonlijk record van 3:36.51.

Corrigeer

MEER NIEUWS